EC sluit transfersovereenkomst zonder FIFpro niet uit

BRUSSEL -

De Europese Commissie overweegt een overeenkomst te sluiten over het toekomstige transfersysteem met de internationale voetbalbonden, de FIFA en UEFA. De internationale spelersvakbond FIFpro zou daarbij buitenspel komen te staan.

BELGA

Een anonieme bron binnen de commissie verklaarde dat dinsdag. Hij voegde er wel aan toe de hoop op een gezamenlijke afspraak nog niet te hebben opgegeven: "We zouden het van harte toejuichen, als de FIFpro alsnog aan de gesprekken gaat deelnemen. Zo niet, dan doen we waarschijnlijk rechtstreeks zaken met de bonden."

De FIFpro vond het donderdag niet langer nodig het gesprek met de FIFA en de UEFA aan te gaan. De standpunten lagen te ver uit elkaar. De vakbond vindt dat de instanties nog te veel vasthouden aan de uitgangspunten van het transfersysteem, dat enkele jaren geleden al werd afgeschaft.

Clubs vangen dat op door afkoopsommen te vragen voor langlopende contracten. De Europese Commissie vond dat in strijd met het vrije verkeer van werknemers. Evenals de vakbonden was het aanvankelijk van mening dat spelers feitelijk met inachtneming van een opzegtermijn zouden moeten kunnen gaan en staan waar ze willen.