FIFA en FIFPro akkoord met nieuw transferreglement

Print
De FIFA en het Internationaal Spelerssyndicaat FIFPro hebben vrijdag een overeenkomst bereikt over het nieuwe internationale transferreglement. Volgens het nieuwe reglement mag de spelersvakbond FIFPro leden leveren aan het nog in te stellen onafhankelijke arbitragehof, dat gaat beslissen over voetbalconflicten. De clubs krijgen daarin eveneens vertegenwoordiging. Daarnaast krijgt de FIFPro nog zitting in het beroepscollege. Het akkoord maakt dus een einde aan juridische acties van de kant van het FIFPro.
Transferperiodes
Eén van de belangrijkste veranderingen in het nieuwe transferreglement, is het feit dat er nog maar twee transferperiodes zullen zijn: in december en in juni. Vanaf zaterdag zullen de clubs dus meer dan 3 maanden moeten wachten alvorens ze een buitenlandse speler kunnen aan- of verkopen.

Verder staat in het nieuwe reglement dat een speler slechts éénmaal per seizoen van club mag veranderen. Als een speler zijn contract verbreekt tijdens de 'beschermde' periode (de eerste 3 jaar voor een speler jonger dan 28 jaar; de eerste 2 jaar voor een speler ouder dan 28 jaar), zal hij zowel sportieve (maximum 4 maanden schorsing) als financiële sancties ondergaan. Na die 'beschermde' periode zijn er enkel nog financiële straffen van toepassing.

Opleidingsvergoeding
Ten slotte zijn er ook opleidingsvergoedingen voorzien voor clubs die jongeren zien vertrekken en elders een profcontract tekenen (in België worden deze zaken geregeld door regionale decreten). Minderjarigen worden beschermd en hun eventuele transfers zijn heel streng beregeld.

De voorzitters van beide partijen, Sepp Blatter (FIFA) en Gordon Taylor (FIFPro), verklaarden heel tevreden te zijn met de bereikte overeenkomst.
Nu in het nieuws