Atletiekmeeting Berlijn afsluiter van Golden League

Print
BERLIJN - De atletiekmeeting van vrijdag in het olympisch stadion van Berlijn is de 7de en laatste etappe van de Golden League. Na deze avond wordt de 50 kg goud verdeeld onder de winnaars van de Golden League.
De Roemeense Violeta Szekely (1500 m) en de Amerikaanse Marion Jones (100 m) zijn al zeker van hun deel, omdat zij in hun discipline al op 5 Golden League-meetings konden winnen. Vijf andere atleten kunnen zich nog verzekeren van een brok goud. De Zwitser André Bucher (800 m), de Russische Olga Yegorova (5000 m), de Amerikaan Allen Johnson (110 m horden), de Oostenrijkse Stéphanie Graf (800 m) en de Marokkaan Hicham El Guerrouj (2000 m) moeten daarvoor wel hun wedstrijd in Berlijn winnen.

Vooral van El Guerrouj wordt verwacht dat hij de 2.000 meter kan winnen. Hij verkeert in bloedvorm en liep vorige vrijdag op de Memorial in Brussel ei zo na een wereldrecord (3:26.00) op de 1.500 meter. Hij schreef de op een na beste tijd ooit op zijn naam (3:26.12). El Guerrouj vertrekt in Berlijn met de ambitie om zijn eigen wereldrecord op de 2.000 meter (4:44.79), dat hij twee jaar geleden ook al in Berlijn liep, te verbeteren.

Stéphanie Graf start als favoriete op de 800 meter, ondanks de deelname van haar belangrijkste rivale dit seizoen, de Mozambikaanse wereldkampioene Maria Mutola. De Oostenrijkse kan terugvallen op een uitstekende conditie.

De Russische Olga Yegorova kan haar deel van het goud opeisen als ze ook vrijdagavond de 5.000 meter wint. Ze blijft overigens doof voor de kritiek van haar tegenstanders, waaronder de Britse Paula Radcliffe. Yegorova is de eerste atlete, die betrapt werd op het gebruik van EPO, maar ze ging vrijuit wegens procedurefouten.

Voor André Bucher en Allen Johnson belooft de opdracht iets zwaarder te worden. De Zwitser werd in Brussel voor de eerste keer dit seizoen geklopt op de 800 meter door de Rus Youri Borzakovski. Het kan hem, na een reeks van 9 opeenvolgende overwinningen, aan het twijfelen brengen. Vrijdagavond wachten onder andere de Kenianen Wilfred Bungei en William Yiampoy en de Duitse olympische kampioen Nils Schumann, die in Berlijn een mislukt seizoen wil goedmaken.

Ook Johnson staat onder druk op de 110 meter horden. De Cubaanse olympische kampioen Anier Garcia is niet van plan om de overwinning cadeau te doen. Johnson kon in Brussel niet winnen. Hij zal deze keer geconcentreerd moeten blijven.

En dan is er nog de 3.000 meter. Geen enkele atleet op dit nummer komt nog in aanmerking voor de goudpot. Toch zal het de Kenianen niet aan motivatie ontbreken, nadat ze in Brussel het wereldrecord na 23 jaar uit handen moeten geven hebben. De Marokkaan Brahim Boulami werd op de Memorial de nieuwe wereldrecordhouder. Hij zal er in Berlijn, net als Marion Jones, Maurice Green, Tim Montgomery en enkele andere Amerikaanse toppers, niet bijlopen.

.

Nu in het nieuws