Nieuwe naam CVP is CD&V

De nieuwe naam van de CVP wordt CD&V (Christen-Democratisch en Vlaams). De nieuwe naam kadert in de vernieuwing van de partij, die eind deze maand een vernieuwingscongres organiseert. CD&V werd vanmorgen voorgesteld door voorzitter Stefaan De Clerck aan het partijbureau en unaniem goedgekeurd.

BELGA

BR>

De definitieve beslissing hoort evenwel het partijbestuur toe. Tijdens de vakantie lekte in de media uit dat de nieuwe naam van de CVP mogelijk C&V zou worden. Daarop raakte bekend dat die mogelijk tot juridische problemen zou kunnen leiden omdat een Gents marketingbedrijf al dezelfde naam heeft en die heeft gedeponeerd. Maar er werd niet uitgesloten dat de CVP toch tot C&V zou worden omgedoopt, hoewel er nog andere voorstellen circuleerden. Bovendien is de naam niet het uitgangspunt van de vernieuwing, zo zei De Clerck. Na een "ruime consultatie" legde hij maandag de naam CD&V aan het partijbureau voor. Christen-democratisch en Vlaams zijn de twee belangrijkste pijlers van de partij. Het en-teken staat voor openheid en verbondenheid, aldus De Clerck.

De CVP zal de andere partijen oproepen tot een wetswijziging omdat het en-teken (de ampersand) niet op de stembrieven mag. Als die wijziging niet haalbaar is, zal gekozen worden voor de naam CDV op de stembrieven. De nieuwe naam werd grondig juridisch gecontroleerd en de nodige domeinnamen werden geregistreerd, aldus de CVP. De website van de partij zal in de toekomst te raadplegen zijn onder het adres "www.cdenv.be".

Onderzoek over de naam bij eigen leden en kiezers heeft aangetoond dat de mensen "klare taal" vragen. De naam moet verwijzen naar de basiswaarden van de partij. Vrijblijvende toevoegingen zoals "nieuw" of "anders" vinden geen genade in het onderzoek, aldus de CVP. De nieuwe naam is de bekroning van de vernieuwing en een signaal dat de partij grondig aan het vernieuwen is. CD&V is een duidelijke formulering van de basiswaarden van de partij, christen-democratisch en Vlaams.

Vastgoed

Jobs in de regio