Sonck of Peeters: wie vervangt Emile Mpenza?

KRAAINEM -

Het nieuws dat Emile Mpenza volgende week woensdag tegen Schotland niet aan de aftrap komt, sloeg niet in als een bom bij de Rode Duivels. De meesten waren er niet eens van op de hoogte. Toch zal de bondscoach een oplossing moeten zoeken. En die ligt voor de hand: Bob Peeters of Wesley Sonck. Wij vroegen 4 Duivels hoe zij het zouden aanpakken. Moet er een extra aanvaller bijkomen, is Emile onmisbaar, kiest Waseige best voor de ervaring van Peeters of de bloedvorm van Sonck?

Kristof Liberloo/Yves Taildeman

Is Emile Mpenza onvervangbaar bij de Rode Duivels?

Marc Wilmots:

"Als Emile speelt, is er vaak kritiek op hem en nu zou hij ineens onmisbaar zijn. Wel vind ik het spijtig dat hij nu al de beslissing nam om niet te spelen, want een spierblessure kan toch snel genezen. Hij had beter nog even gewacht. Maar er zit genoeg kwaliteit in deze groep om de Schotten te kunnen verslaan. Zowel Wesley Sonck als Bob Peeters zijn valabele vervangers. Het zal ook van het tactische plaatje afhangen hoe we spelen. Daarover heeft de trainer nog met geen woord gerept. Op dit moment is het alleen belangrijk dat we conditioneel in orde zijn. Voor mij maakt het geen verschil of ik met Bob of Wesley speel, of ik in de aanval of op het middenveld loop. Daar zal de kwailificatie niet van afhangen. We hebben al 18 maanden hard gewerkt, nu komt de eindsprint eraan. Vier op zes en we zijn geplaatst, zo simpel is het."

Heeft Wesley Sonck te weinig ervaring voor zo een belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd en komt Bob Peeters dus best aan de aftrap?

Marc Hendrikx:

"De match tegen Schotland zal een fysiek slopende veldslag worden. Het zal geen tactisch ingewikkelde wedstrijd zijn, waardoor ervaring ook minder belangrijk is. Wesley steekt trouwens in bloedvorm, dan maakt het niet uit hoeveel matchen je al bij de Rode Duivels gespeeld hebt. Hij kan deze groep zeker iets bijbrengen. Maar Bob Peeters is natuurlijk ook een uiterst nuttige speler. Het zijn verschillende types en het is aan de bondscoach om te beslissen."

Doet Waseige er door het afhaken van Emile Mpenza toch best aan een extra aanvaller op te roepen?

Yves Vanderhaeghe:

"Ach, daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Hebben we dan zo weinig spitsen?

(lacht)

Ik denk dat we het niet te ver moeten gaan zoeken. Sonck en Peeters lopen hier rond, Wilmots kan in de aanval spelen. Het systeem blijft toch hetzelfde (4-4-2), alleen de namen op het bord zullen veranderen. Nu ja, het is aan de bondscoach om te beslissen of er nog eentje moet bijkomen. De volgende dagen zullen we daar wel iets meer over horen. Gilles de Bilde zou natuurlijk een troef achter de hand geweest zijn, maar hij is eveneens geblesseerd en komt niet meer in aanmerking. Gilles trainde deze week nog niet."

Iedereen praat over het gemis van Emile Mpenza tijdens deze belangrijke interland. Over de geblesseerde Valgaeren wordt met geen woord gerept, hoewel zijn verlies even groot is?

Eric Van Meir:

"Elke speler die we moeten missen, is een verlies voor de groep. Van nummer 1 tot nummer 18. De 11 beste spelers van België zullen volgende week woensdag misschien niet op het veld staan, maar het zal wel één geheel zijn. En dat telt uiteindelijk. Door het uitvallen van Valgaeren komt er centraal een nieuwe verdediger. Ik zie niet in waarom ik niet met De Boeck zou kunnen samen spelen. Natuurlijk blijft het afwachten. Ik dacht dat Nico Van Kerckhoven en ik het tegen Finland ook wel zouden redden, maar zij beslisten daar anders over. De Finnen waren gewoon te sterk. Of de Schotten aanvallend momenteel niet veel voorstellen? Ach, zij zullen met een sterk team naar Brussel komen. Daar moet je niet aan twijfelen. Het zal dus sowieso een moeilijke wedstrijd worden. Maar het is niet dat we door het verlies van Mpenza plots met 10 zouden spelen."

Nu in het nieuws