Museeuw wil allerlaatste sterk seizoen in 2002

Print
DENEKAMP - Johan Museeuw is er nog niet uit of hij midden oktober in Lissabon de titelstrijd betwist. "José De Cauwer beslist over mijn WK." De Gistelnaar heeft wel al zijn 15de en laatste seizoen voor ogen. Zolder 2002 is het eindstation. Na een klassiek voorjaar bouwt hij even af om dan de voorbereiding op zijn allerlaatste koers te beginnen.
Wanneer weet je of je naar Lissabon trekt?
"José De Cauwer heeft de sleutel in handen. Oordeelt hij dat de omloop te zwaar is voor mij, dan blijf ik thuis. Ik hoorde hem nog niet. Is het een traject als in Plouay, dan ga ik. Ik zit niet te snakken naar het einde van het seizoen, ook al ben ik al sinds oktober bezig. Ik rijd nog alle ééndagskoersen, tot en met Parijs-Tours."

Je liet wel het Kampioenschap van Zürich schrappen.
"Op mijn leeftijd moet je keuzes maken. Bij het ouder worden vallen de dingen weg die je het minst kon. Zürich, met een andere omloop, is te zwaar geworden. Net als San Sebastian. De Tour is ook een gesloten boek. Ik wist dat dit me kon overkomen. Ik heb geen spijt van mijn laatste Ronde."

Wat drijft een man van 36 die alles gewonnen heeft wat binnen zijn mogelijkheden lag om verder te doen?
"Ik wil in schoonheid afscheid nemen. Dat wordt niet het jaar te veel, zoals bijvoorbeeld Sean Kelly. Dat wil ik niet meemaken. Ik weet dat ik iets sterker zal zijn dan dit seizoen. Op voorwaarde dat ik voor het eerst in 4 jaar kan overwinteren. Eindelijk eens rust in plaats van wat snipperdagen. Niet elke dag weer die fitnesszaal in. Eindelijk eens niet de onzekerheid of het me wel nog lukt om terug te komen. En eindigen met een WK in eigen land lijkt me toch iets speciaals. Na een klassiek voorseizoen begin ik dan de voorbereiding op Zolder."

Door de afzegging voor Zwitserland werd er alweer gespeculeerd over je afscheid aan de sport?
"Kwam de ommekeer er niet in de Driedaagse van De Panne, dan was ik nu al lang geen renner meer. Het was telkens zwaar slikken toen ik door mensen werd aangeklampt die me op de man af vroegen: Johan, waarom doe je het toch nog? Zou je niet beter stoppen? Maar ik had na mijn motorongeluk nu eenmaal beslist om een tweede comeback te ondernemen. Ik heb me dikwijls afgevraagd of ik het wel bij het rechte eind had."

Beantwoordt Domo-Farm Frites aan je verwachtingen?
"Rome is ook niet in één dag gebouwd. De Vuelta kan voor een stuk de slechte Tour doen vergeten. In de Wereldbekers stonden we er wél. We staan tweede in de ploegenstand. Er was Parijs-Roubaix; Vainsteins werd tweede in Hamburg, derde in Sanremo. Hij verzamelde 850 UCI-punten, enkel de uitschieter ontbrak. Je kan niet zeggen dat onze wereldkampioen slecht was. Net als ik 10 jaar geleden wint hij één massaspurt op tien. Dat sprinten zit er nog te veel in. Op termijn zal hij automatisch anders gaan koersen."

Wie komt er in eigen land na Johan Museeuw?
"Serge Baguet is een heel goede renner, maar nog niet top. Hij kan de aansluiting maken. Ik had altijd gedacht dat VdB mijn rol in de klassiekers zou overnemen. Voor het eerst sinds lang zag ik hem zondag op tv. Zo heb ik hem de jongste 5 jaar niet horen spreken. Dat was een normale man. Op Maesschalck en Helmut Lotti na, heeft iedereen hem laten vallen. Lieven Maesschalck is een man die kickt op spectaculaire uitdagingen. Mentaal ijzersterk, de gewone dingen interesseren hem niet. VdB heeft nu de gepaste mensen rondom zich. Na twee maanden trainen bij Lieven zal hij wel de juiste basisconditie hebben. Frank heeft nood aan iemand die boven hem staat, maar straks op de fiets moet hij het zelf wel doen. Het wordt moeilijk, maar het kan."

.

Nu in het nieuws