Capiot met bescheiden Bankgiroloterij in grote koersen

Print
ENSCHEDE - Johan Capiot bezit geen enkele racefiets meer. Toch rijdt hij nog steeds achter het peloton aan. Hij is sportbestuurder. "Ploegleider is een beter woord. Het drukt precies uit hetgeen ik doe: ik geef leiding aan een ploeg", vindt Capiot. De Limburger heeft het naar zijn zin bij BankGiroLoterij-Batavus. Zijn inbreng is van grote waarde, want Capiot is na een actieve loopbaan van 15 jaar immers thuis in het profcircuit.
Teammanager Arend Scheppink had al eerder een lijntje uitgeworpen naar Capiot. Enkele jaren geleden - het was tijdens de Ronde van Nederland - wilde Scheppink de geroutineerde coureur porren voor een overstap naar zijn team. Capiot (37) bedankte voor de eer, hij wilde zijn carrière afsluiten bij Farm Frites. De renner was destijds al een meester in het fenomeen netwerken: hij hield de contacten warm. "We blazen de bruggen niet op", liet hij Scheppink daarom weten. Bovendien voelde hij aan dat zijn tijd was gekomen. Het kostte Capiot steeds meer moeite om tijdens de trainingsritten in het wiel te blijven van landgenoot Marc Wauters.

De tweede poging van Scheppink om de inmiddels ex-prof in te lijven had wél succes. Met het aanstellen van Capiot als extra ploegleider (naast Piet Hoekstra) deed hij gaandeweg het seizoen uitstekende zaken. Hij zwaaide de poorten open die voor teammanager Scheppink en ploegleider Hoekstra slechts op een kiertje waren gezet. Zowel Scheppink als Hoekstra komen immers uit de amateursport en hebben in het professionele milieu beduidend minder ingangen, zeker wanneer het op buitenlandse expedities aankomt. De organisatoren van topkoersen in Vlaanderen gunden BankGiroLoterij-Batavus een kans, ze gunden Capiot een kans. En vervolgens dwong het team respect af. "Het was belangrijk om steeds met een goed voorbereide en volledige ploeg op de proppen te komen. Daar blijf ik steeds op hameren", legt Capiot uit. "Anders zou het in het geheel geen zin hebben. Kom je met een paar jongens die allemaal weer snel afstappen, dan ben je natuurlijk niet goed bezig en verspeel je heel snel je krediet. Daarom zijn we in het voorjaar verschillende keren op trainingskamp geweest. En ik heb er bij Scheppink op aangedrongen om in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen, de Driedaagse van de Panne te rijden. Wanneer je die koers niet kunt rijden, heeft deelname aan de Ronde ook weinig zin, heb ik Arend voorgehouden."

De inspanningen van ploegleiding en renners had tot doel letterlijk in beeld te komen, gevangen worden door de tv-camera, zoals tijdens de seizoenopening, de Omloop Het Volk. Daarin schitterde Pieter Vries in de kopgroep. Aangestoken door diens enthousiasme voerden liefst 3 renners van het wat budget betreft bescheiden BankGiroLoterij mee de forcing in Vlaanderens Mooiste: Bart Voskamp, Remco van der Ven en andermaal Vries. "Genieten doe ik vooral van een overwinning, maar van die momenten in de Ronde van Vlaanderen heb ik ook veel plezier gehad. En moet je kijken waar we vandaag kwamen. Vorig jaar had Wim Omloop een uitschieter in de Ronde van Nederland en dat was t wel zo'n beetje", lacht Capiot.

Door het opvallend aanvallende gedrag van de renners en het aanhalen van zijn relaties in het metier, kreeg Capiot de ploeg dit jaar aan de start van een reeks prima wedstrijden zoals de Ronde van Luxemburg en de Ronde van Duitsland. Capiot: "We hebben bovendien nooit voor spek en bonen meegereden, de ploeg deed steeds mee om de prijzen. Het is prachtig om 's avonds in het hotel een glas wijn of champagne te drinken op een zege, terwijl in datzelfde hotel ook veel grotere ploegen logeren. Terugkijkend op dit seizoen, kun je alleen maar constateren dat we het maximale uit het team hebben gehaald. We kunnen niet beter. We zijn eigenlijk helemaal geen kleine ploeg, we doen mee. We zijn een ploeg die er staat. Ik heb zelf geprobeerd voor een ontspannen sfeer te zorgen. En dat werd natuurlijk een stuk eenvoudiger na die goede prestaties in het voorjaar. Het was niet vaak nodig renners te corrigeren, hen weer op het juiste spoor te zetten. Jan van Velzen en Corey Sweet weten daar alles van. Die lieten de teugels wat al te zeer vieren en toen heb ik ze weer aangetrokken."

Stap-voor-stap reikt BankGiroLoterij dan wel naar een hoger niveau, maar een overgang naar de status van Tradeteam I - de categorie van bijvoorbeeld Rabobank, Domo-Farm Frites en Telekom - is (nog) niet aan de orde. Capiot koestert die ambitie, maar hij begrijpt als geen ander dat het budget niet van elastiek is. De sponsor is in deze een doorslaggevende factor. Capiot hakte deze week de knoop door: hij blijft ook in 2002 aan de ploeg verbonden. In zijn kielzog tekenden de renners Voskamp, Hiemstra, Vries en Reinerink een nieuw contract met de ploeg. Vooralsnog vertrekt alleen sprinter Stefan van Dijk naar Lotto. "Veel renners hebben een meerwaarde gekregen", legt Capiot uit. "Die willen graag iets meer verdienen, maar dat wordt natuurlijk een moeilijk verhaal. Arend is daar heel eerlijk over: we willen best meer uitgeven. Alleen, als er niet meer geld is, dan houdt het op. Voor mij is het financiële verhaal minder belangrijk, ik heb mijn carrière gemaakt. Het gaat mij om de uitdaging dat je met een ploeg zoals de onze moet knokken voor je plaats".

"Ik hoef helemaal niet naar die grote teams waar alles tot in het extreme is geregeld, waar wordt betaald wat een renner verlangt. Wat ik wel wil is dat we nog meer lijn in ons programma gaan brengen. Voor het seizoen begint, duidelijk op papier zetten welke wedstrijden we willen rijden en dan ook vechten om in die koersen aan de start te komen. Deelname aan de Giro of Tour is voor ons te hoog gegrepen, maar daar achter zitten nog genoeg mooie koersen."

.

Nu in het nieuws