Van Nistelrooy moet Oranje redden in Dublin

Print
HOENDERLOO - Oranje speelt zaterdag de match van de eeuw. Verliezen of gelijkspelen in Ierland, betekent meteen de uitschakeling voor het WK. Een rampscenario dat bondscoach Louis Van Gaal niet zal vergeven worden. "Hij heeft de beste spelers van de wereld in zijn selectie", zo wordt de bondscoach nu al afgerekend in de Hollandse media. Klopt. Wie naast Patrick Kluivert een speler als Ruud Van Nistelrooy in de aanval heeft, hoort gewoon thuis op een WK.
Na zijn schitterend debuut bij Manchester United en vlijmscherpe interland tegen Engeland, is Van Nistelrooy over Het Kanaal in enkele weken uitgegroeid tot een halfgod. De Nederlandse superspits moet nog leren leven met zijn nieuwe status. "Toen ik bij PSV speelde, kon ik nog gewoon boodschappen doen. Die tijden zijn helaas voorbij. De media-belangstelling in Manchester is overweldigend. Ik kan onmogelijk iedereen nog te woord staan. Het zou een dagtaak zijn."

Ontvoerd
Van Nisterlooy prijst zich gelukkig dat hij deze week even kon wegduiken in de relatieve rust van het zwaarbewaakte trainingskamp van Oranje in Hoenderloo. Daar bereidt Louis Van Gaal zijn selectie voor op de cruciale partij tegen Ierland. Op de traditionele persdag is het in Hoenderloo echter opnieuw prijs. "125 aanvragen voor een interview met Van Nistelrooy, meldt de perschef met enige zin voor overdrijving." Niet dat ze daar bij de Hollandse Voetbalbond een probleem van maken. Er wordt onmiddellijk "even bijgestuurd."

Van Nistelrooy wordt op een podium op de stoel van Van Gaal geposteerd en antwoordt op de vragen die vanuit de perszaal worden afgevuurd. Een collega van de BBC-televisie ziet de bui al hangen. Hij weekt na de persconferentie toch nog 40 seconden los voor een persoonlijk interviewtje. Als de geluidsman zijn apparatuur wat onhandig in de camera inplugt, is de helft van die tijd al opgebruikt. Net op het moment dat de spits op de eerste vraag antwoordt dat hij Ierland een sterk team vindt, meldt een bodyguard dat de soep al is opgeschept en dat Van Gaal er een hekel aan heeft dat zijn spelers te laat aan tafel komen. Interview afgelopen. Van Nistelrooy wordt meteen naar het restaurant ontvoerd. "Sorry."

Leontien
Niet dat Engeland daardoor verweesd achterblijft. Daar hebben ze hun portie Van Nistelrooy al gehad. Vlak nadat hij zijn 5-jarig contract bij Manchester United ondertekende, rukten de Engelse tabloids uit naar het Brabantse Geffen, het geboortedorp van de nieuwe spits. Geen enkel aspect van zijn privéleven werd over het hoofd gezien. De Engelse pers ging op bezoek, bij zijn ouders, zijn schoonouders, zijn school, zijn ex-vriendinnen... Zelfs de winkel waar zijn vriendin Leontien haar kleding kocht, kreeg het persleger over de vloer. "En het wordt er niet rustiger op sinds ik scoor voor Manchester," zegt Van Nistelrooy. "Ik ben in de Engelse pers zeer aanwezig... hoor ik vertellen. Ik lees het nooit. Het is een andere wereld. Ach, laat die krantenjongens maar schrijven. Ik concentreer me op mijn werk en dat is voetballen. Het was even wennen bij Manchester United, maar ik denk dat ik goed ben gestart. Ik ben blij als ik zie hoe de jongste weken zijn verlopen. De club en ook Alex Ferguson geven me een goed gevoel."

Brand
Een afgescheurde kruisband hield Van Nistelrooy weg van EURO 2000. En ook het WK 2002 lijkt verder weg dan ooit. Oranje (14 punten uit 7 wedstrijden) moet in deze kwalificatieronde momenteel Ierland en Portugal nog laten voorgaan. Drie matchen heeft Van Gaal nog om die scheve situatie recht te zetten. Drie matchen die ook moeten gewonnen worden. Te beginnen zaterdag in Dublin. "Dat wordt inderdaad een harde dobber," weet Van Nistelrooy. "Maar wij hebben de kwaliteiten om een 9 op 9 neer te zetten. Natuurlijk hoort een ploeg met de klasse van Oranje op elk WK aanwezig te zijn. Maar je krijgt niets voor niets. Ook in de kwalificatieronde moet je bewijzen dat je waard bent naar een WK te worden gestuurd. Daar is niets mis mee. Daarom focussen we nu allemaal op Ierland. Onze laatste kans om het WK toch nog uit de brand te slepen."
Nu in het nieuws