Stoitchkov: "Zidane past niet bij Real Madrid"

BARCELONA -

Hristo Stoitchkov, de Bulgaarse ex-vedette van o.a. FC Barcelona, uitte kritiek op de miljardentransfer van Zinedine Zidane naar Real Madrid. De Bulgaar vergelijkt de Franse stermiddenvelder met Nicolas Anelka.

Bart Vdm/AP

Stoitchkov, de voormalige kapitein van de Bulgaarse nationale ploeg en in de herfst van zijn carrière spelend voor Chicago Fire in de Major League Soccer, gaf tijdens een bezoek aan zijn ex-club Barcelona aan, dat Zinedine Zidane bij Real Madrid dezelfde - weinig succesvolle - weg als Nicolas Anelka zal bewandelen. De temperamentvolle Franse spits kostte Real in augustus 1999 zo'n 1,6 miljard frank, maar de aanvaller verkaste na een jaartje al naar Paris Saint-Germain.

Voor Zidane legde de Koninklijke maar liefst 3 miljard frank op tafel. "Het aantrekken van Zidane wordt algemeen aanzien als een extra attractie voor het publiek, maar ik denk dat hij gewoon een nieuwe Anelka wordt. Hij is niet de juiste speler voor Real Madrid", vertelde Stoitchkov op de Spaanse televisie. "Hij zal worden opgepeuzeld door de jaloersheid van zijn teammaats die hem het EK, het WK, de trofee voor Beste Voetballer ter Wereld en die voor Beste Voetballer van Europa zagen winnen. Hij zal hier nooit rust kennen", aldus Stoitchkov.

Stoitchkov, die in 1992 bij FC Barcelona - onder leiding van Johan Cruyff - Europacup 1 won en in 1994 in Europa tot Voetballer van het Jaar werd gekroond, wordt beschouwd als de beste Bulgaarse voetballer aller tijden. Op het WK 1994 in de Verenigde Staten eindigde hij 4de met Bulgarije.