Hartchirurg Barnard overleden

Print
De Zuid-Afrikaanse hartchirurg Christiaan Barnard, die in 1969 als eerste in de wereld een harttransplantatie uitvoerde, is zondag op 78-jarige leeftijd overleden op Cyprus, waar hij op vakantie was. Hij werd na een zwempartij in Paphos getroffen door een fatale astma-aanval, aldus de Christiaan Barnard Stichting in Durban.
BR> Barnard had jarenlang voornamelijk met honden met harttransplantaties geëxperimenteerd, toen hij op 3 december 1967 in het Groote Schuurziekenhuis in Kaapstad het doodzieke hart van de 53-jarige Louis Washkansky uitnam en verving door dat van een 25-jarige vrouw die het slachtoffer was geworden van een auto-ongeluk. De operatie was in de hele wereld groot nieuws en Barnard was op slag een beroemdheid. Zelf zei hij later destijds niet het gevoel te hebben gehad dat hij iets bijzonders deed. "We hebben niet eens foto's genomen van de operatie", aldus Barnard in 1997 in een interview. Het was volgens hem ook geen wetenschappelijke doorbraak, maar een technische.
Washkansky overleed na achttien dagen, doordat zijn lichaam het nieuwe hart afstootte. De tweede patiënt bij wie Barnard een harttransplantatie uitvoerde, Philip Blaiberg, bleef achttien maanden leven. En Dirk van Zyl, die in 1973 een ander hart kreeg van Barnard, overleed in 1996 aan suikerziekte.

.

Nu in het nieuws