Gaslek mogelijk oorzaak zware explosie Tokyo

Print
De Tokyose politie en brandweer stellen een uitgebreid onderzoek in naar de oorzaken van de explosie en de brand zaterdagochtend in een speelhal, waarbij 44 mensen omkwamen en drie gewonden vielen.
Inspecteurs concentreerden zich bij het onderzoek op een gebroken gasleiding en op blootliggende draden, aldus woordvoerders. Alhoewel nog geen officiële oorzaken zijn vastgesteld, was zaterdag meteen duidelijk dat het negeren van de veiligheidsregels heeft bijgedragen aan het grote aantal doden in het gebouw in de drukke Tokyose uitgaanswijk Kabukicho.

Door het ontbreken van veiligheidsvoorzieningen en het niet goed sluiten van een brandwerende deur kon het vuur dat in het trappenhuis buiten een mahjongzaal was ontstaan zich verspreiden naar een bar een verdieping hoger, aldus brandweermannen. Bezoekers konden geen kant op omdat kluisjes van personeelsleden op de trappen waren neergezet en de ramen op de hogere verdiepingen van het gebouw met houten panelen waren dichtgemaakt. Branddeuren werkten niet en er waren geen noodtrappen aan de buitenkant geplaatst.

De eigenaars van het gebouw, waar speelzalen, restaurants en enkele seksbedrijven waren gevestigd, waren eerder door de brandweer gemaand de regels beter na te leven.
In een reactie op het grote aantal slachtoffers, het hoogste sinds een brand in 1980, hebben de autoriteiten aangekondigd vanaf maandag zo'n 4.000 tot 5.000 vergelijkbare gebouwen te zullen inspecteren.

.

Nu in het nieuws