Australië levert transportschip voor vluchtelingen

Print
Een transportschip is zondag afgevaren vanuit Australië naar het Noorse vrachtschip de Tampa dat zo'n 460 vooral Afghaanse vluchtelingen aan boord heeft. Het Australisch initiatief komt er na de kritiek van de Verenigde Naties op het plan om de vluchtelingen te laten opvangen door Nieuw Zeeland en de eilandstaat in de Stille Oceaan Nauru.
BR> Op de Anti-racismeconferentie in Durban in Zuid-Afrika had Secretaris-Generaal van de VN Kofi Annan gezegd dat het voorstel van Australië niet de manier was om de vluchtelingen op te vangen. John Howard, de premier van Australië, repliceerde door te stellen dat het voorstel van Australië niet inhumaan was.
Toch stuurde Australië zondag een militair schip, de "Manoora" naar het Noorse vrachtschip om de vluchtelingen van boord te krijgen. De Manoora is een amfibisch transportschip dat plaats biedt aan 450 mensen en zo'n 6.000 kilometer ver kan varen. Op het schip is ook een ziekenhuis en voedsel voor twee weken. De Manoora is nu al in de buurt van de Tampa, die zich op vier zeemijl bevindt van Christmas Island.

De Manoora en andere Australische schepen zullen de vluchtelingen nu vervoeren naar Nieuw Zeeland en Nauru. De illegalen die door Nieuw Zeeland erkend worden als vluchtelingen, zullen in het buurland van Australië blijven. Zij die door Nauru worden opgevangen, worden ondergebracht in Australië of een ander land als ze erkend worden als vluchteling.

.

Nu in het nieuws