Nieuwe therapie remt darmkanker af

Print
Patiënten met endeldarmkanker die behandeld zijn volgens een nieuwe therapie hebben drie keer minder kans op terugkeer van de ziekte dan wanneer ze worden behandeld volgens de gangbare methode. Door een betere operatietechniek en bestraling vóór de operatie wordt verdere uitbreiding van de tumor voorkomen. Dat heeft een onderzoek uitgewezen onder 1500 patiënten met endeldarmkanker in zeventig ziekenhuizen in Nederland. Het onderzoek werd geleid door de Leidse chirurg prof. dr. C. van de Velde. De resultaten verschijnen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. "Het succes is te danken aan twee factoren", aldus prof. dr. H. van Krieken, patholoog in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. "Als eerste is er een nieuwe techniek van opereren in Nederland geïntroduceerd waarbij veel meer vetweefsel rondom de darm wordt weggehaald dan vroeger. Eigenlijk is het heel simpel. Door meer zorgvuldigheid van de chirurgen, die nu een veel groter gebied van de endeldarm weghalen, komt endeldarmkanker minder terug. Het aantal gevallen waarin de kanker na de operatie toch weer de kop op stak daalde hierdoor van 20 naar iets meer dan 8 procent."
Daarnaast werden de patiënten die meewerkten aan het onderzoek ook gedurende vijf dagen voor de operatie bestraald. Door deze radiotherapie daalde het percentage van terugkeer van endeldarmkanker nog eens verder naar 2,4 procent. Na de operatie is dan geen bestraling meer nodig. Van Krieken benadrukt overigens dat de positieve resultaten alleen van toepassing zijn op mensen bij wie het nog zin heeft om te opereren. Bij ongeveer een kwart van de patiënten wordt endeldarmkanker in een te laat stadium ontdekt. Opereren heeft dan geen zin meer.
Bijkomend voordeel van de nieuwe behandelwijze is dat mensen met endeldarmkanker minder vaak een stoma (een kunstmatige uitgang van de darm) nodig hebben. Een ander voordeel is dat door het zorgvuldiger opereren de zenuwen rond de blaas en de 'seksuele functies' gespaard worden. Voorheen traden hier veelal beschadigingen op.

.

Nu in het nieuws