Professor Coppejans als enige Belg naar Rodrigues

Print
Professor Eric Coppejans van de Vakgroep Biologie van de Universiteit Gent neemt van 15 september tot 8 oktober 2001 als enige Belg deel aan een wetenschappelijk expeditie naar het vulkanische eiland Rodrigues in de Indische Oceaan. Samen met negen andere Europese onderzoekers en tien wetenschappers uit de regio zal hij er de fauna en de flora onderzoeken.
Het vulkanische eiland Rodrigues is negentien kilometer lang en acht kilometer breed ligt in het midden van de Indische Oceaan. Op het eiland bevindt zich een zeer grote Amerikaanse zeemachtbasis. Door de aanwezigheid van de basis is het eiland, zelfs voor wetenschappers, erg moeilijk toegankelijk. Hierdoor is de fauna en de flora van het eiland en de wateren errond vrijwel onbekend. Samen met zijn collega's zal Coppejans tijdens de expeditie een inventaris opmaken van de marine organismen van Rodrigues. Als enige plantkundige zal Coppejans ondermeer de zeewieren en de zeegrassen onderzoeken.

Uit de inventarislijsten zullen de wetenschappers biogeografische gegevens trekken. Op basis van die gegevens zullen de onderzoekers dan nagaan of de fauna en de flora van het geïsoleerde eiland aansluiten bij die van de Afrikaanse, de Australische of de Indische kust. Een ander doel van de expeditie is de plaatselijke bevolking op een didactisch verantwoorde manier te informeren over de delicate verhouding tussen de diverse menselijke activiteiten en de voorkomende ecosystemen.

Meteen na de expeditie zullen de wetenschappers op het eiland Mauritius de eerste resultaten van het onderzoek bekendmaken. In mei 2003 wordt een meer uitgebreide conferentie georganiseerd om de definitieve resultaten te bespreken en de besluiten met elkaar te vergelijken.

.

Nu in het nieuws