EU-Commissie breidt onderzoek naar Microsoft uit

De Europese Commissie gaat het onderzoek naar overtreding van de Europese concurrentieregels door Microsoft uitbreiden. De Amerikaanse softwaregigant, die zijn dominante positie in besturingssystemen voor personal computers zou hebben misbruikt, overtreedt mogelijk eveneens de antitrustregels door zijn Media Player, die computergebruikers in staat stelt beeld- en geluidsfragmenten af te spelen, als vast onderdeel van het eigen besturingsprogramma Windows aan te bieden.

APNED

De Europese Commissie heeft Microsoft formeel op de hoogte gesteld van de uitbreiding van het onderzoek. Het Amerikaanse concern, dat ook in eigen land schuldig is bevonden aan misbruik van zijn machtige marktpositie, heeft twee maanden de tijd om te reageren.

Als de Commissie vaststelt dat Microsoft inderdaad misbruik maakt van zijn monopolie, dan zal daar een boete voor worden opgelegd. Die kan volgens Europese regelgeving oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf, maar in de praktijk is de Commissie nooit hoger gegaan dan 1 procent.

Nu in het nieuws