Ratten-gen verhoogt vitamine-gehalte sla

Print
Door bepaalde rattengenen over te zetten in sla maakt de plant tot zeven keer zoveel vitamine C. Dit bizar experiment is gedaan door Craig Nessler van de universiteit van Virginia in Blacksburg (VS). Nessler koos voor ratten, omdat knaagdieren zelf vitamine C kunnen produceren. Een eigenschap die de mens in de loop der evolutie heeft verloren. "Daarom kregen vroeger zeelieden onderweg naar de Nieuwe Wereld scheurbuik en ratten niet. Mensen bezitten nog wel het gen, maar door een genetisch defect werkt dat niet meer."
BR>
Volgens Nessler is de aanmaak van vitaminen door planten nog grotendeels onbekend. Wel bekend is dat vitaminen dienen als conserveermiddel. Door een gewas een hoger vitamine C gehalte te geven, blijft het langer houdbaar in de winkel. "Die gewenste eigenschap is te bereiken via kruisingen, maar de biotechnologie is sneller".

Tot nu toe werd altijd gedacht dat dierlijke genen niet kunnen aanslaan in planten, omdat ze verschillende biochemische routes hebben. Omdat planten niet kunnen bewegen, beschikken ze over een betere biochemie, onder meer om goed beschermd te zijn tegen de buitenwereld. Volgens Nessler beschikken planten over zowel plantaardige als dierlijke routes waarlangs biochemische processen, zoals afweer, plaatsvinden.

.

Nu in het nieuws