Arianeraket met een Intelsat gelanceerd

Print
Op de basis Kourou in Frans-Guyana is donderdagmorgen een Arianeraket met een satelliet van Intelsat gelanceerd. Het betrof de zesde start van een Ariane, de eerste na het falen van de Ariane-510 midden juli. Om 08.46 uur Belgische tijd startte op platform ELA-2 een Ariane-44L raket. Dit is een 56 meter hoog model van Ariane-4 dat over vier stuwraketten op vloeibare brandstof beschikt. Het heeft niets te maken met de Ariane-5 waarvan het laatste exemplaar in de vroege ochtend van vrijdag 13 juli de peperdure, hoogtechnologische, Artemissatelliet van ESA in een verkeerde baan zette.
BR>
In de nok van de 143ste Ariane stak de Intelsat-902 van de internationale telecomoperator Intelsat. De 4,7 ton wegende 902 is het tweede exemplaar van de laatste generatie Intelsats. Zij zijn met 44 transponders in C-band en 14 in de Ku-band bij 8,5 kW twee tot drie keer zo krachtig als de kunstmanen die zij moeten vervangen. De lancering was aanvankelijk voor 24 augustus voorzien, doch Intelsat wou bijkomende verificaties.

Het was de negentiende keer dat Intelsat een kunstmaan aan de Ariane toevertrouwde. De Europese draagraket zette op 9 juni de Intelsat-901 in de ruimte af, en heeft er nog twee wachten. Gebouwd door Space Systems/Loral in Californië komt de satelliet op 62 graden oosterlengte, boven de Indische Oceaan, te hangen. Zij moet dertien jaar instaan voor Internet, omroep, telefonie en bedrijfsnetwerken, ten behoeve van Europa, het sub-Sahara Afrika, Centraal-Azië, het Verre Oosten en Australië.

.

Nu in het nieuws