Tomaat zou kans op prostaatkanker verkleinen

Print
Het antioxidant lycopeen, dat verantwoordelijk is voor de rode kleur van de tomaat, zou de kans op prostaatkanker kunnen verlagen. Dat staat in een studie die woensdag voorgesteld is tijdens het jaarlijks congres van de American Chemical Society . De studie, uitgevoerd door vorsers van de universiteit van Illinois, sloeg op 32 mannen, bij wie recent prostaatkanker was vastgesteld. Hen werd gevraagd gedurende drie weken dagelijks een glas tomatensaus te drinken.
BR>
Die behandeling had onder meer een substantiële verbetering tot gevolg van de toestand van de prostaatcellen evenals van de leucocyten (witte bloedlichaampjes) die door kanker aangetast waren. Daarenboven werd een verminderde aanwezigheid in het bloed vastgesteld van PSA, een specifiek door de prostaat geproduceerd antigen. Veel PSA in het bloed wordt gezien als een risicifactor voor prostaatkanker.

"De studie zegt niet dat tomatensaus kanker bestrijdt" zo waarschuwde voedingsdeskundige Phyllis Bowen, die de studie leidde, maar "zij zegt wel dat tomatensaus de schade vermindert aan het DNA, schade waarvan wij denken dat zij verband houdt met kanker".

Meer onderzoek is nodig om het mogelijk preventief effect van tomatensaus te bewijzen, maar volgens Bowen is er niets op tegen dat de risicogroepen op basis van de eerste bevindingen hun consumptie van tomatensaus verhogen.

Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat inwoners van Middellandse Zee-landen als Italië en Griekenland waar het verbruik van tomaten traditioneel veel hoger ligt, minder gevallen van prostaatkanker voorkomen. In olie gebakken zouden de tomaten hun meest positieve effect hebben, aldus de onderzoekers.
Nu in het nieuws