"Stijging militaire uitgaven onrustwekkend"

Print
De militaire uitgaven in de wereld nemen na een jarenlange daling door het einde van de Koude oorlog weer in onrustbarend tempo toe. Evenals voorheen stijgen ze het hardst in landen in Afrika en Zuid-Azië met enorme sociale en economische problemen. Dat heeft de hoogste functionaris van de Verenigde Naties voor ontwapeningszaken, ondersecretaris-generaal Jayantha Dhanapala, donderdag in een toespraak aan de Macquarie-universiteit in Sydney gezegd.
Dhanapala haalde cijfers van het in Stockholm gevestigde instituut voor vredesonderzoek (SIPRA) aan, waaruit blijkt dat de militaire uitgaven gestegen zijn van 780 miljard dollar in 1999 naar 798 miljard dollar in 2000. Ontwikkelingslanden schaften vorig jaar voor 36 miljard dollar wapens aan, een stijging van 8 procent. Het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse Congres berichtte onlangs dat bijna de helft van die wapens geleverd werden door de Verenigde Staten, gevolgd door Rusland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en China. De grootste afnemers waren de Verenigde Arabische Emiraten, India en Zuid-Korea, gelegen in "de drie explosiefste regio's op aarde", aldus Dhanapala.

Volgens het SIPRI woedden vorig jaar in de wereld 25 grote gewapende conflicten, waarvan 23 in arme landen, die zich volgens Dhanapala "een dergelijke tragische verspilling van mensenlevens en schaarse economische middelen het minst kunnen veroorloven". Het wrange is dat de halve wereldbevolking op minder dan 2 dollar per persoon per dag moet zien te overleven, zei Dhanapala.
Nu in het nieuws