"Scholen weigeren migrantenkinderen"

"Antwerpse scholen weigeren om migrantenkinderen in te schrijven." Dat zeggen de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en de Unie van Turkse Verenigingen.

BELGA

Zij klagen de houding van de scholen en van Onderwijsminister Vanderpoorten aan, maar ook de toenemende discriminatie en racisme.

Vrijdag organiseren de Antwerpse Turken en Marokkanen een getuigenis van allochtone ouders die geconfronteerd zijn met de weigering van scholen om hun kinderen in te schrijven. Federatie en Unie hebben ook een Non-Discriminatiebrochure klaar die acht jaar non-discriminatiebeleid analyseert.

De verenigingen lopen niet hoog op met de zogenaamde non-discriminatieovereenkomsten van minister Marleen Vanderpoorten. "Zij wil de scholen wettelijke mogelijkheden geven om de migrantenkinderen te weigeren", klaagt woordvoerder Mohamed Chakkar namens Turken en Marokkanen. In een eerste reactie zegt Antwerps schepen van Onderwijs, Kathy Lindekens, de reactie van de Unie en de Federatie te begrijpen. De schepen zegt 'te kiezen voor de zachte weg om dit probleem op te lossen'. Lindekens wil 'geen witte scholen, maar ook geen concentratiescholen', stelt vast dat het Turkse en Marokkaanse probleem beperkt blijft 'tot elf ouders die zich beklagen over de houding van scholen uit het vrij onderwijs', maar geeft toe dat ook de stadsscholen in Antwerpen-Noord tjokvol zitten.

Nu in het nieuws