Euronext haalt 4 miljard winst

Print
De beurs heeft vooralsnog financieel weinig last van slechtere marktomstandigheden. De winst van Euronext (een fusie van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel) steeg in het eerste halfjaar tot 109,4 miljoen euro (meer dan 4 miljard frank) van 102,9 miljoen euro in de eerste helft van 2000.
De handel in aandelen daalde fors in de eerste helft van het jaar, 13,9 procent tot 59 miljoen transacties. De waarde van de totale effectenhandel nam wel met vier procent toe tot 893 miljard euro. Het aantal beursintroducties is meer dan gehalveerd. Gingen in de eerste helft van 2000 nog 58 bedrijven naar een van de beurzen, in 2001 waren dat er nog maar 24. Telecomaanbieder Orange was de grootste.

De handel in derivaten (afgeleiden van aandelen zoals opties) steeg wel fors. Omdat de handel veel pieken en dalen vertoonde, was daaraan het meeste te verdienen voor de beleggers. Het aantal verhandelde opties steeg 28,9 procent tot 149 miljoen contracten. Bestuursvoorzitter Jean-François Théodore blijft optimistisch over de toekomst maar niet over de komende maanden. Théodore verwacht dit jaar een slechter tweede halfjaar dan vorig jaar, zo zegt hij in een toelichting. Voor de middellange en lange heeft de bestuursvoorzitter betere vooruitzichten.

.

Nu in het nieuws