Nog geen oplossing voor Noors vrachtschip

Print
TAMPA
De Australische regering wijkt vooralsnog niet voor de toenemende internationale druk om de honderden Afghaanse asielzoekers toe te laten die zich op het Noorse vrachtschip Tampa bevinden. De Tampa ligt nog altijd in de territoriale wateren van Australië. De kapitein weigert terug te varen naar internationale wateren, ondanks de aanwezigheid van Australische militairen die zijn schip woensdag enterden.

Voor eind dit jaar staan in Australië algemene verkiezingen gepland. Premier John Howard, die in de peilingen achterligt op de oppositionele Labour partij, is er veel aan gelegen om de Australische kiezers te kunnen bewijzen dat hij de asielzoekersproblematiek adequaat aanpakt. Onder de Australiërs gaan steeds meer stemmen op dat veel te veel geld wordt uitgegeven aan asielzoekers en dat een hardere lijn dringend gewenst is.

Howard eist van kapitein Arne Rinnan dat deze de Afghanen terugbrengt naar Indonesië, vanwaar zij met een boot richting Christmas Island waren vertrokken. Zij werden maandag door de Tampa opgepikt toen hun boot in moeilijkheden was geraakt. Inmiddels ligt Australië overhoop met Indonesië, maar ook met Noorwegen, dat Howard nadrukkelijk heeft opgeroepen de hand over zijn hart te strijken en de Afghanen toe te laten.

In eerste instantie was gemeld dat zich aan boord van de Tampa 438 asielzoekers bevinden, maar volgens de militairen die het schip hebben geënterd zijn het er mogelijk 460. Rinnan stuurde woensdag een noodoproep uit met de mededeling dat hij vreesde voor het leven van enkele asielzoekers. Hij zei dat er minstens zes ernstig zieke mensen aan boord van zijn schip zijn. Ook zijn er onder de asielzoekers veel kinderen en een aantal zwangere vrouwen. De asielzoekers zijn in hongerstaking gegaan en hebben gedreigd overboord te springen als de Australische regering volhardt in haar weigering hen toe te laten.

.

Nu in het nieuws