Antwerpse St Joriskerk krijgt tweede torenkruis

Print
Precies twee jaar na het begin van de restauratie is donderdag het tweede torenkruis, op de zuidelijke toren, van de Sint Joriskerk onthuld. Maandag verdwijnt de stelling rond de spits en is het torenduo weer in vol ornaat te bewonderen. Met Open Monumentendag zullen de torens voor het publiek toegankelijk zijn.
BR> Fase 1 van de werkzaamheden aan de Sint Joriskerk lopen tegen hun einde aan. De noordelijke toren is al een tijdje afgewerkt en nu heeft de zuidelijke toren ook zijn vergulden kruis terug. De werkzaamheden zijn echter ook in lager gelegen delen van de kerk al vergevorderd, zodat met Pasen 2002 de klokken na vijftien jaar opnieuw zullen luiden.
Tegen volgende zomer moet fase 1 afgerond zijn, de twee torens en de voorgevel zijn dan volledig afgewerkt. Aan de eerste fase kleeft een prijskaartje van 55 miljoen frank (1,36 miljoen Euro). Ondertussen is het dossier voor de volgende fase bijna rond. Dan zijn de overige gevels met de glas-in-loodramen en het dak aan de beurt. Op de Open Monumentendag, zondag 9 september, is de Sint Joriskerk open voor het publiek. Onder leiding van gidsen kan een bezoek worden gebracht aan de restauratiewerf, de afgewerkte torens en de voorgevel.
Nu in het nieuws