Mechelen privatiseert parkeerbeleid

Print
Het Oostendse parkeerbedrijf Setex heeft donderdag een contract afgesloten met het Mechelse stadsbestuur. Setex verwerft daarmee de concessie over zo'n 1.600 parkeerplaatsen in Mechelen. Ook de toekomstige ondergrondse parkings op de Grote Markt en de Veemarkt zijn 'voor' Setex.
Het bedrijf Setex mag voortaan parkeerretributies heffen, een bevoegdheid die normaal enkel de politie toekomt. De vier parkeerwachters, die Setex vanaf november inzet, zien er ook net zo uit als parkeerwachters in uniform. In totaal beschikt Setex over dertien personeelsleden in Mechelen, onder wie controleurs, administratief bedienden en technici. Setex-directeur Lamens "wil absoluut geen heksenjacht op zwartparkeerders ontketenen. Mensen krijgen voldoende tijd om een ticket te gaan halen zonder intussen beboet te worden. Er wordt wel streng toegezien."
Wie toch een boete moet betalen, zal terechtkunnen in een 'parkeershop'. Daar kan men ook allerlei info en, bijvoorbeeld, bewonerskaarten bekomen. "Bij ons is de klant koning," zegt Lamens, "op alle vragen van automobilisten wordt geantwoord in de shop." De Setex-parkeerautomaten zijn klaar voor de komst van de euro, zegt de directeur. "In november worden de nieuwe toestellen geplaatst. Vanaf 1 januari slikken ze franken en euro's, vanaf 15 januari enkel nog euro's."
Parkeren bij Setex wordt een ietsje duurder dan momenteel het geval is. "De parkeerzone van 30 frank (0,74 euro) per uur gaat naar 40 frank (0,99 euro) per uur, die van 40 frank slaat op tot 50 frank (1,24 euro) per uur", aldus Lamens. Volgens het contract met Setex krijgt Mechelen jaarlijks 30 miljoen frank (743.680,57 euro) parkeergeld. Daarbovenop gaat een percentage van het parkeergeld dat de dertig miljoen overschrijdt naar Mechelen, bevestigt Lamens.
Bovendien verwacht Mechelen jaarlijks minstens 60 miljoen frank (1.487.361,10 euro) aan boetes binnen te rijven. De geplande ondergrondse parkeergarages zullen pas aan het einde van volgende zomer aangelegd worden. Setex investeert zo'n 250 miljoen frank (6,2 miljoen euro).
Het uitstel van de aanleg van de ondergrondse garages wordt veroorzaakt door de historische vondsten onder de Grote Markt en de Veemarkt. De archeologen krijgen één jaar de tijd om hun werk te doen.
Nu in het nieuws