Studio Filmtheaters annuleert Dag van de Film

Print
De bioscoopgroep Studio Filmtheaters had voor volgende week in haar cinema's in Leuven, Diest, Geel en Turnhout de jaarlijkse Dag van de Film gepland. Filmfanaten mogen de data in hun agenda weer schrappen. De grote distributiebedrijven weigeren kopieën van de oude en jonge klassiekers te leveren, het filmfeest is geannuleerd.
BR>
Liefhebbers kunnen tijdens de Dag van de Film van Studio Filmtheaters oude prenten of recente pareltjes die ze hebben gemist, (nog) eens bekijken. Om het feest volledig te maken, worden de prijzen verlaagd. De filmhoogdag deed volgens de planning maandag 27 augustus Leuven aan, dinsdag Diest en woensdag Turnhout en Geel.

"Ik kreeg maandag telefoons van de drie grootste filmdistributiehuizen met de mededeling dat we geen filmkopies zullen krijgen", zucht Lieve Vanderlieck, programmatieverantwoordelijke bij de Studio's.

"De distributeurs organiseren normaal zelf ook een dag van de film in verschillende steden. Maar dat gaat dit jaar niet door. Blijkbaar hebben ze ook geen ander initiatief gepland. Het is duidelijk dat de bedrijven dan in blok hebben beslist dat wij onze Dag van de Film ook niet mogen houden. Zonder kopies kunnen we niks spelen. Daarmee zetten de verdelers ons met de rug tegen de muur."

De Dag van de Film zou al voor de zestiende keer plaatsvinden. "Dat is jaarlijks een enorm succes, het loopt veel beter dan de normale filmdagen. Onze medewerkers steken er heel wat voorbereidend werk in. Maar vooral voor de klanten is het erg jammer. Heel wat mensen kijken er lang naar uit. Zij maken er meestal zelf een filmfeestje van. In de bioscopen is het dan ook erg gezellig, er heerst een aparte sfeer."

"Het mag dit jaar niet zijn. De normale programmatie aan verlaagde prijs geven, kunnen we ook niet. Dan is het helemaal oorlog. Ik vermoed dat we volgend jaar min of meer verplicht zullen worden om aan de filmdag van de distributeurs deel te nemen", zegt Lieve Vanderlieck.
Nu in het nieuws