Bouwstenen voor ontstaan van leven gevonden

Astronomen hebben vastgesteld dat er in de omgeving van ver weg gelegen sterren complexe koolstofmoleculen en water voorkomen. Dit zijn de bouwstenen die aan de basis staan van het ontstaan van alle levensvormen. Deze volgens de sterrenkundigen zeer belangrijke ontdekking is maandag gepresenteerd op een conferentie van de Amerikaanse Vereniging voor de Bevordering van de Natuurwetenschappen.

APNED

Een onderzoekssatelliet en een zich door de ruimte bewegend observatorium hebben het stof en de gaswolken rondom zowel jonge als stervende sterren bestudeerd, en in beide gevallen bleek dat er grote golven waterdamp en duidelijke sporen van koolstofmoleculen aanwezig waren.

De Europese en Amerikaanse astronomen die hun vondst wereldkundig maakten, wezen er met klem op dat deze stoffen geen garantie zijn voor het voorkomen van leven op deze sterren, maar dat wel kan worden geconcludeerd dat de omstandigheden die het ontstaan van ons zonnestelsel en van levensvormen mogelijk hebben gemaakt, zich ook elders in het heelal voordoen.