Hormonen bepalen humeur bij vrouwen

De helft van de vrouwen die een correctionele veroordeling oplopen, hebben de feiten gepleegd in de dagen net voor de menstruatie. Het is slechts één van de voorbeelden van hoe hormonen, en vooral het oestrogeen-hormoon, inwerken op de 'vrouwelijke natuur'. Dat staat te lezen in het boek 'Vrouwen, humeuren en hormonen', dat dinsdag in Gent werd voorgesteld en de invloed van hormonen op vrouwen beschrijft.

BELGA

"Hormonen kunnen een vrouw kwetsbaar en weerbaar maken", stellen Prof Dr. Myriam Van Moffaert (RUG) en Dr. Marleen Finoulst, auteurs van het boek. "Menstruatie, zwangerschap en bevalling, borstvoeding, overgang en menopauze gaan gepaard met hormonale verschuivingen die vrouwen psychisch uit evenwicht kunnen brengen. De schommeling in de hormonenhuishouding is niet de oorzaak van psychische problemen, maar kan wel de druppel zijn die de emmer doet overlopen".

In het boek wordt het Premenstrueel Spanningssyndroom (PMS) onderzocht, de hormonenverschuiving na de geboorte en de menopauze. "Het oestrogeen speelt de hoofdrol in ons boek. Het is bewezen dat rond de eisprong de zinnen scherper zijn: vrouwen zien scherper, ruiken beter en kunnen zich beter concentreren. Oestrogeen is het sausje over het leven, de peper voor elke dag", aldus Dr. Finoulst.

Anderzijds heeft een lage oestrogeenspiegel een negatieve invloed op het gedrag. Vrouwen in hun menopauze zijn dikwijls depressief. En door de hormonenverschuiving na de geboorte komt de helft van de vrouwen in een babyblues terecht, één op 20 vrouwen heeft af te rekenen met een post-natale depressie, 1 op 3000 vrouwen leidt aan een psychose na de bevalling.

"Vrouwen, humeuren en hormonen' van Prof Dr. Myriam Van Moffaert en Dr. Marleen Finoulst wordt uitgegeven bij Houtekiet uit Antwerpen. Myriam Van Moffaert is neuro-psychiater en professor aan de RUG. Marleen Finoulst is arts en medisch directeur van EBPG, de uitgeverij die de medische vakbladen 'De huisarts', Le Généraliste' en 'Semper' uitgeeft.