Recente grote spionagezaken in de VS

- De gepensioneerde legerkolonel George Trofimoff is vorig jaar aangeklaagd wegens spionage voor de Sovjet-Unie en Rusland gedurende meer dan 25 jaar. Hij is de hoogste officier die ooit is aangeklaagd en zou geheime documenten aan de KGB hebben gegeven.

APNED

- In 1997 kreeg Earl Pitts, een instructeur aan de FBI-academie, 27 jaar cel wegens spionage voor de Sovjet-Unie en Rusland. - CIA-medewerker Harold James Nicholson werd in 1996 door de federale recherche gearresteerd op weg naar een ontmoeting met zijn Russische contactofficier. In 1997 kreeg hij na een bekentenis 23 jaar cel.

- Aldrich Ames, een zeer hoge medewerker van de CIA, en zijn vrouw Rosario, bekenden in 1994 Moskou te hebben gediend. Ames overhandigde tussen 1985 en 1994 allerhande informatie over Amerikaanse spionagemethoden en de namen van de belangrijkste Russische spionnen die voor de VS werkten. Negen Amerikaanse agenten zijn door Moskou geexecuteerd.

- Voormalige CIA-agent Edward Lee Howard vluchtte in 1985 naar Moskou toen de FBI een onderzoek naar hem instelde wegens spionage. Howard zou CIA-agenten in Moskou aan de Russen hebben verraden.

- Een administratief medewerkster van CIA in Ghana, Sharon Scranage, erkende 1985 de namen van Amerikaanse agenten aan haar Ghanese vriend te hebben verraden.

- FBI-agent Richard Miller kreeg na zijn arrestatie in 1984 twintig jaar cel wegens spionage, maar zijn straf werd gereduceerd en hij kwam in 1994 na negen jaar vrij.

- Voormalige CIA-agent David Barnett verried tussen 1976 en 1979 in zijn standplaats Indonesië meer dan 30 namen van agenten aan Moskou en werd in 1980 veroordeeld.

- Marineonderofficier John Walker en zijn zoon, matroos Michael Walker, erkenden in 1985 tegen ruime betaling jarenlang voor Moskou te hebben gespioneerd. Vader Walker overhandigde de Russen gegevens over het volgen van Russische onderzeeboten en geheime codes. Na zijn pensionering rekruteerde hij zijn zoon, broer en vriend om de stroom gegevens naar Moskou op peil te houden. De broer en de vriend werden ook gepakt en veroordeeld. - Ronald Pelton, een medewerker van de afluisterdienst NSA, werd in 1986 veroordeeld wegens het overdragen van geheimen aan de Sovjet-Unie.

- Jonathan Jay Pollard, een inlichtingenanalist van de marine, kreeg in 1986 levenslang wegens spionage voor Israel. - De diplomaat Felix Bloch werd in 1989 op non-actief gezet en een jaar later ontslagen na betrapt te zijn op verdachte contacten met een sovjetagent.

Vastgoed

Jobs in de regio