Gestrande Koerden mogen asiel aanvragen

De meesten van de 908 Koerden die in het weekend op de Zuid-Franse kust strandden, mogen zich 8 dagen lang vrij bewegen in heel Frankrijk. In die periode kunnen zij asiel vragen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs dinsdag geheel onverwacht meegedeeld.

BELGA

Garantie dat het verzoek wordt gehonoreerd, krijgen de Koerden niet. Degenen wier asielverzoek in behandeling wordt genomen, kunnen een voorlopige verblijfsvergunning krijgen. De anderen worden na de 8 dagen beschouwd als illegale immigranten.

Alleen de schipbreukelingen die hebben kunnen aantonen dat ze Koerden uit Irak zijn, mogen gaan en staan waar ze willen. Een twaalftal vluchtelingen dat heeft gemeld uit andere landen te komen, moet voorlopig in de kazerne in Fréjus in Zuid-Frankrijk blijven.

Tot dinsdagmiddag leek vast te staan dat de vluchtelingen woensdag in Draguignan zouden worden gehoord. Die zittingen zijn afgelast en de veertig rechters en justitieambtenaren die daarvoor opgeroepen waren, hebben te horen gekregen dat zij niet hoeven komen.

Vastgoed

Jobs in de regio