VN-tribunaal: voor het eerst moslims schuldig

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft dinsdag voor het eerst moslims in hoger beroep schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. De Kamer van Beroep in de Celebici-zaak heeft echter nog geen nieuwe strafmaat opgelegd.

BELGA

Celebici was een kamp in Centraal-Bosnië waar in 1992 Serviërs werden opgesloten door moslims en Kroaten. De zaak in 1997-98 was de eerste en tot nu toe enige zaak voor het VN-hof waarbij het ging om Servische slachtoffers die werden vermoord, gemarteld en verkracht.

Bij de uitspraak in eerste aanleg in november 1998 kreeg de Bosnische moslim Hazim Delic de zwaarste straf: 20 jaar cel. Esad Landzo, eveneens een Bosnische moslim, kreeg 15 jaar, de Bosnische Kroaat Zdravko Mucic 7 jaar. De moslim Zejnil Delalic werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Nieuwe rechters zullen nu een strafmaat moeten bepalen voor Delic, Landzo en Mucic. De vrijspraak van de moslim Zejnil Delalic in eerste aanleg is bevestigd.

De Kamer van Beroep heeft tevens vastgesteld dat voorzittend rechter, de Nigeriaan Adolphus Karibi-hyte tijdens het proces in eerste aanleg heeft geslapen. De rechters van de Kamer van Beroep vinden dat gedrag "onaanvaardbaar" voor een rechter. De verdachten, die de slapende rechter aangrepen als reden voor hoger beroep, hebben echter onvoldoende aangetoond dat zij hierdoor nadeel ondervonden. Daarom is hun eis om een nieuw proces afgewezen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio