Spaans Baskenland in mei naar de stembus

De Baskische president Ibarretxe heeft vervroegde parlementsverkiezingen uitgeschreven in Spaans Baskenland voor 13 mei.

BELGA

De vervroegde verkiezingen zijn noodzakelijk geworden door de voortdurende politieke impasse. Er staan 75 zetels op het spel.

De Nationalistische Partij Baskenland (PNV) van Ibarretxe won in 1998 de verkiezingen met 21 zetels. De partij sloot een alliantie met de gematigde nationalistische Eusko Alkartasuna. Derde partner in de regeringscoalitie was de radicaal separatistische Euskal Herritarrok (EH) die dichtbij de terreurbeweging ETA staat.

In het voorjaar van 2000 besloot de EH zich echter uit het Baskische parlement terug te trekken waardoor de coalitie haar meerderheid in de vertegenwoordiging verloor. De door de socialistische PSE en de conservatieve Volkspartij Partido Popular fel bekritiseerde PNV en EA vormden een minderheidsregering. Ibarretxe zegt vanuit Madrid onder druk te zijn gezet vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De PNV beschuldigt de centrum-rechtse centrale regering ervan in Baskenland een alliantie te willen smeden om de regio over te nemen en het Baskische nationalisme te bestrijden.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio