Poetin wil Europees raketschild

De Russische president Poetin heeft er dinsdag bij secretaris-generaal Robertson van de NAVO op aangedrongen een voorstel van Moskou over de ontwikkeling van een gezamenlijk Europees raketschild serieus in overweging te nemen. Poetin zei ook dat Rusland bezorgd blijft over een oostwaartse uitbreiding van de NAVO. Poetin zei dat hij blij was met een verklaring van de NAVO waarin werd gezegd dat Rusland niet langer als tegenstander wordt beschouwd. "Maar de uitbreiding van de defensie-unie tot de grenzen van Rusland kan alleen worden verklaard met een waargenomen dreiging vanuit Rusland," aldus Poetin.

APNED

De Baltische landen, Estland, Letland en Litouwen, willen graag lid worden van het Atlantisch bondgenootschap. Door het lidmaatschap van de landen zouden NAVO-vliegtuigen binnen enkele minuten strategische installaties in het westen van Rusland kunnen bereiken.

Minister van defensie Sergejev presenteerde Robertson officiële voorstellen voor een mogelijk Europees raketschild. Het idee werd vorig jaar voor het eerst door Poetin geopperd.

Het Europese raketschild moet een alternatief en een tegenwicht vormen voor een beoogd Amerikaans raketafweersysteem, dat de VS en de NAVO-bondgenoten zou moeten beschermen tegen raketaanvallen van onvoorspelbare landen als Libië en Irak.

Robertson liet Poetin weten dat Moskou niet moet rekenen op verdeeldheid binnen de NAVO over het Amerikaanse raketschild. Hij zei dat de NAVO-bondgenoten zich neerleggen bij het Amerikaanse besluit. "Maar belangrijk is dat we nu een Russisch voorstel hebben om dezelfde waargenomen dreiging aan te pakken", aldus Robertson.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio