VUB-verkrachter aangehouden

Het Brusselse gerecht heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht de verkrachter te zijn van de VUB-campus. De man zat een tijd in een gesloten instelling omdat hij begin jaren '90 twaalf meisjes verkrachtte. Chemische castratie kon zijn seksuele driften blijkbaar niet remmen.

BELGA

Aan het begin van dit academiejaar werden in de omgeving van de campussen van de VUB en de ULB in Etterbeek drie jonge studenten brutaal verkracht. De dader volgde de meisjes met zijn auto, bedreigde hen met een mes en verplichtte hen in te stappen. Hij reed met zijn slachtoffers naar de rand van het Zoniënwoud in Watermaal-Bosvoorde, waar ze op brutale wijze werden verkracht. Daarna liet hij de slachtoffers aan hun lot over.

Veel sporen liet de dader, die een condoom gebruikte, niet achter. Er werd wel DNA-materiaal verzameld. De resultaten van dat onderzoek leidde de speurders naar de man die bekende dat hij begin jaren '90 twaalf verkrachtingen of pogingen tot verkrachting in dezelfde buurt had gepleegd. Hij ging toen op een bijna identieke manier te werk.

De verdachte werd na zijn arrestatie in de jaren '90 ontoerekeningsvatbaar verklaard en opgesloten in de gesloten instelling 'Les Maronnières' in Doornik. Hij volgde er therapie en was één van de eerste verkrachters in ons land waarop chemische castratie werd toegepast. Het gaat om een behandeling met Androcur, een medicijn dat gebruikt wordt tegen prostaatkanker maar dat ook de seksuele driften tot een minimum herleid. Een behandeling die door veel deskundigen in vraag wordt gesteld en niet zonder reden zo blijkt nu.

De man werd maandag opgepakt en is door onderzoeksrechter Pignolet aangehouden op verdenking van zeker drie verkrachtingen. Hij ontkent de feiten, maar de bewijslast is bijzonder groot.