Benzinefraude: huiszoekingen op 140 plaatsen

De federale politie is dinsdag op ongeveer 140 plaatsen in Vlaanderen, Brussel en Waals-Brabant binnengevallen bij zogenaamde "witte pompen". De Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen gaf de opdracht. De actie verliep in samenwerking met de Sociale Inspectie en de dienst Vreemdelingenzaken. Een tiental personen werd opgepakt voor verhoor.

BELGA

De zogenaamde witte pompen worden druk bezocht omwille van hun vaak scherpe prijzen. De vraag rijst hoe die uitbaters erin slagen om de benzine soms aan bijzonder lage prijzen aan de man te brengen. Vele van die pompen worden uitgebaat door personen van Pakistaanse origine.

De dienst Vreemdelingenzaken controleerde samen met de rijkswachtactie of de personen die in de tankstations werkten, over geldige papieren beschikten. De Sociale Inspectie ging na of ze op de juiste manier waren ingeschreven als werknemer. De speurders van de federale politie (ex-BOB) namen bij tal van tankstations ook stukken van de boekhouding van de tankstations in beslag. De invallen gebeurden op ongeveer 140 plaatsen in Vlaanderen (onder meer Deurne, Hemiksem, Boechout, Knesselare), Brussel (Sint-Gillis) en Waals-Brabant (onder andere Waterloo en Waver). De commerciële zender VTM legde in zijn avondbulletin de link met een zes jaar oud onderzoek, in handen van het Brusselse arbeidsauditoraat, naar de Pakistaanse familie Khan. In dat onderzoek is sprake van mensenhandel en BTW-fraude bij een netwerk van tankstations.