Milan: gelijkenis thorium-verarmd uranium

De twee gram thorium die in de motoren van de Milan-antitankwapens is ontdekt en wordt gebruikt in het geleidingssysteem, heeft een radioactiviteit die vergelijkbaar is aan die van verarmd uranium. Dat heeft een militair expert verklaard.

BELGA

Het gebruik van wapens met verarmd uranium zou verantwoordelijk zijn voor de kankers waarmee sommige Balkan-veteranen af te rekenen hebben.

Het Belgische ministerie van defensie werd op 14 februari op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van thorium in de Milan-antitankwapens door de Britse overheid. Belgische militairen hielden in die periode schietoefeningen in het Schotse Otterburn.

De technische diensten van de landmacht zijn nu alle beschikbare informatie in verband met het Milan-wapensysteem aan het verzamelen. "Dat om eventuele beschermingsmaatregelen vast te leggen", aldus een mededeling van de persdienst van het leger. De Milan-antitankwapens worden sinds twintig jaar gebruikt door de landmachten van verscheidene Europese landen. Het wapen is geproduceerd door het Europese consortium Euromissile.