Assisenzaak: schokkende videobeelden

Dinsdag kwamen in het assisenproces tegen de Ankje Bal en Vicky Rodrigues in Antwerpen de onderzoeksrechter en enkele speurders aan het woord. Ook werden de videobeelden getoond van de reconstructie. De aanwezigen in de rechtzaal reageerden geschokt.

BELGA

De twee jonge vrouwen staan terecht voor de roofmoord op een bejaarde weduwe in haar luxeflat aan de Wouter Haecklaan in Deurne op 6 maart 1999. Ankje en Vicky werden twee weken na de feiten door de gerechtelijke politie opgepakt. Ze bekenden de 90-jarige huisbazin van Ankje te hebben gedood om hun gokschulden te kunnen betalen.

Bij de vertoning van de videobeelden, op vier grote schermen, keek Vicky de hele tijd de andere kant uit en zat zachtjes te huilen in de beklaagdenbank. Een stand-in speelde de rol van het slachtoffer. Op de beelden is te zien hoe Ankje het slachtoffer deskundig vastgrijpt en op de grond legt. Maria wordt vervolgens naar de slaapkamer geleid en op het bed gezet. Vicky trekt de telefoonstekker uit. Op dat ogenblik heeft zij ook het mes in de hand. Beide vrouwen vragen waar het geld ligt en doorzoeken de kasten. Vicky heeft daarbij de mouwen over de handen getrokken om geen vingersporen na te laten. Daarna vervangt zij dit door in de flat gevonden plastic handschoenen, ook voor Ankje. Die heeft tot dan toe alles met de blote handen beroerd.

De beide meisjes praten tijdens de reconstructie heel de tijd over en met elkaar en naar de speurders toe. Op vraag van het slachtoffer laten ze haar de verlovingsring en de broche van haar moeder houden. Maria wil plots vluchten. Ze wordt vastgegrepen. De vingersporen worden verwijderd. Dan is er krijgsraad: er mogen geen getuigen achtergelaten worden. Wie gaat het doen? Vicky gaat naar de slaapkamer, steekt eerst in het hart, vervolgens in de keel. Nadien geeft ook Ankje het slachtoffer messteken. Aan de dokken gaan ze tenslotte een aantal spullen, waaronder het moordwapen, in het water gooien.