Turnhouts bedrijf start met kaviaarproductie

Aqua Bio, een afdeling van het Turnhoutse veevoederbedrijf Joosen-Luyckx, is de enige steurkwekerij in België. In de nabije toekomst wil het bedrijf de kaviaar, de eitjes van de steur, op de markt brengen.

APNED

"Het is niet zo dat we omwille van de BSE-crisis plots overschakelen van veevoeder naar vissen. We blijven voornamelijk veevoeder produceren," zegt Jos Beyens van Aqua Bio.

Al tien jaar investeert Aqua Bio in de steurkwekerij. Zo lang duurt het immers vooraleer een steur kaviaar produceert. Dus de eerste visjes zouden deze delicatesse al kunnen opleveren. "We hebben inderdaad al een beetje kaviaar," zegt Mia Cambré, die er van in het prille begin bij was. "Maar we zijn niet van plan om die al onmiddellijk op de markt te brengen. Nu kunnen we immers nog niet garanderen dat we iedere dag kaviaar hebben. Als we ermee uitpakken, willen we voor continuïteit zorgen."

In de kwekerij zwemmen vier soorten steur rondjes in grote bakken met water: de Siberische steur, de Russische steur, de Sterlet en de Stersteur. Buiten, in de vijvers, zwemmen nog twee soorten, namelijk de Lepelsteur en de 'Shovelnose', een Amerikaanse soort. Het kweken van deze zoetwatervissen is een echte kunst. En al helemaal niet goedkoop. "Pas na vijf of zes jaar kun je het geslacht bepalen van een steur," verklaart Jos Beyens. "Tot die leeftijd zijn we dus verplicht om zowel aan de mannetjes als aan de vrouwtjes een optimale verzorging te bieden, terwijl enkel de vrouwtjes kaviaar produceren. Bovendien leggen de vrouwtjessteuren slechts om de vier jaar eitjes. Dat is één van de redenen waarom kaviaar zo duur is."

Hoeveel die Belgische kaviaar nu precies gaat kosten, daarover wil Mia Cambré weinig kwijt. "Het blijft natuurlijk een luxeproduct, dus echt goedkoop zal het nooit worden. Maar een exacte prijs wil ik er voorlopig nog niet op plakken."

Vermits België de grootste kaviaarinvoerder is van Europa, is er waarschijnlijk wel een markt voor de delicatesse. Wie weet wordt België zelfs een even grote uitvoerder als Iran of Rusland? "Daar twijfel ik sterk aan," zegt Mia. "Trouwens, de reputatie van de Russische kaviaar is ook niet meer wat ze is geweest. Tegenwoordig deelt ook in die sector de Russische maffia de lakens uit. De Iraanse kaviaar blijft nog altijd de beste. Ook omdat daar de controles veel strenger zijn."

Naast Belgische kaviaar wil Aqua Bio ook de steur introduceren in de Belgische keuken. In Duitsland kun je deze zoetwatervis al in verschillende restaurants bestellen. Bij ons echter vind je hem nog nergens. Een gat in de markt? "Gerookte steur is een echte lekkernij," verzekert Mia. "Je kan hem gerust naast zalm en makreel plaatsen."

Maar volgens Jos gaat niets boven de echte kaviaar. "Het liefst eet ik het puur, zonder iets erbij. Meestal drinkt men daar champagne of wodka bij, maar voor mij hoeft dat niet. Ik eet het gewoon met een soeplepel."