Brit Jonathan Edwards verdedigt Olga Yegorova

Print
LONDEN - De Brit Jonathan Edwards, wereldkampioen hinkstapspringen in Edmonton, heeft zich dinsdag in The Times uitgelaten tegen de "diabolisering" van de Russische wereldkampioene op de 5.000 m, Olga Yegorova, die in juli positief was bevonden op EPO, maar door procedurefouten toch mocht lopen op het WK in Edmonton. "Ik heb medelijden met haar", verwijst Edwards in het Engelse dagblad naar de vlaag van protest die in Edmonton uitbrak tegen de Russische. "De spontane diabolisering van Yegorova geeft me een wrange smaak", voegde hij er nog aan toe.
"Naar mijn gevoel is zij onrechtvaardig en hard behandeld. Er is geen redelijk debat gevoerd omdat niemand wil doorgaan voor iemand die impliciet het gebruik van doping goedkeurt", vervolgt Edwards. "We kunnen geen objectief oordeel vormen over de schuld of onschuld van Yegorova".

"Ik vraag me af of er eenzelfde reactie zou geweest zijn indien het om een Canadese of zelfs Britse atlete zou gegaan zijn. Zou er dan op het bord 'John Smith is onschuldig' gestaan hebben?", vraagt Edwards zich af, daarmee verwijzend naar het bord dat zijn landgenote Paula Radcliffe in Edmonton toonde tijdens de serie van Yegorova met daarop 'EPO-zondaars buiten'.

"Misschien is haar nationaliteit wel het probleem. Onbewust hebben we Yegorova misschien geassocieerd met het oude dopingsysteem in de Sovjet-Unie", stelt de wereldrecordhouder hinkstapspringen (18m29). "Ze spreekt geen Engels, en heeft niemand om haar te verdedigen".

Olga Yegorova werd positief bevonden op EPO tijdens de meeting van Parijs/Saint-Denis op 6 juli en werd vervolgens geschorst door de IAAF, maar daarna weer vrijgesproken door procedurefouten. Bij een nieuwe controle tijdens de Wereldkampioenschappen werden onregelmatigheden in haar bloedstalen gevonden, maar na verdere analyses verklaarde het anti-doping-laboratorium van Lausanne de controle negatief.
MEEST RECENT