Waarom mannen jagen en vrouwen roddelen

Print
De man jaagt en de vrouw zamelt in. Sinds mensenheugnis worden op die manier vlees en groenten op tafel gebracht. Antropologen hebben dit samenspel tussen mannelijke zucht naar jacht en vrouwelijke inzamelwoede altijd geïnterpreteerd als levensbehoudende arbeidsdeling. Nu blijkt echter dat mannen niet uit honger op jacht gaan, maar wel om geslachtsgenoten te ontmoeten - zonder hun vrouw erbij. De Amerikaanse onderzoekers John C. Mitani en David P. Watts stelden bij het observeren van chimpansees in Oeganda vast dat jagen vooral dient om andere "venten" te ontmoeten..
BR>
Na de jacht verdelen de mannetjes hun gevangen buit en eten ze die samen op. Volgens de onderzoekers bevestigt dit ritueel de vriendschappelijke relaties, zowel bij chimpansees als bij mensen. In zo'n bondgenootschap is geen plaats voor vrouwen. Als de man naar zijn jachtgeweer grijpt, trekt de vrouw erop uit om te koffiekletsen. Dit mag zeker niet Freudiaans worden geïnterpreteerd. Volgens de Amerikaanse antropologe Nicole Hess zijn bij vrouwen woorden wapens. Hess meent dat vrouwen verbonden worden door oeverloos gezwam. Ze verwerven vriendschappelijke relaties door lange gesprekken te voeren over anderen, ontmaskeren hun vijanden en bouwen op die manier eigen netwerken uit. .

Volgens de Britse antropologe Robin Dunbar heeft de mens enkel leren praten om te kunnen roddelen - vandaar: achter-klap. De coördinatie tijdens de jacht vereiste echter geen verbale communicatie. Dat verklaart volgens haar waarom mannen zo zwijgzaam zijn in vergelijking met de andere sekse.
MEEST RECENT