Constipatie kan leiden tot Parkinson

Print
Mannen die last hebben van constipatie, maken een grotere kans op de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een onderzoek dat deel uitmaakt van het Honolulu Heart Program. Het onderzoek werd uitgevoerd op 6.790 mannen tussen 51 en 75 jaar. Zij werden 24 jaar lang gevolgd. Wetenschappers tasten nog in het duister over de mogelijke oorzaken van het verband, maar sommigen beweren dat de hersenaandoening al invloed heeft op de werking van de darmen lang voor ze zich ergens anders manifesteert. Constipatie kan ook een signaal zijn dat mannen in een risicovolle omgeving wonen.
BR>
"Deze resultaten kunnen ons helpen, de ziekte vlugger te identificeren. We kunnen ook vlugger de mannen identificeren die een groot risico lopen de ziekte te ontwikkelen", vertelt dokter Robert Abbott, die het onderzoek leidde. Constipatie wordt gedefinieerd als het hebben van minder dan één darmbeweging per dag. Mannen met last van constipatie hadden 2,7 keer meer kans om Parkinson te ontwikkelen dan mannen met gemiddeld één darmbeweging per dag. Hoe hoger de frequentie van darmbewegingen, hoe minder risico op de ziekte.

De onderzoekers hielden rekening met verscheidene factoren zoals leeftijd, hoeveelheid koffie, roken, gebruik van laxeermiddelen, inname van fruit, groenten en granen. "Aanpassingen aan deze factoren, veranderden de resultaten niet: er bleef een verband tussen de frequentie van darmbewegingen en het risico op Parkinson", aldus nog Abbott. Wel moet gezegd dat relatief weinig mensen Parkinson hebben, wat betekent dat de meeste mensen met constipatieproblemen nooit de ziekte zullen krijgen.
MEEST RECENT