Recordbedrag voor koffiepot met internetcultstatus

Print
De Trojan Room Coffee Machine, de beroemdste koffiepot op internet, heeft op een online veiling op Ebay 3.350 pond (214.000 frank) opgebracht. De internetversie van het Duitse blad Der Spiegel is de nieuwe eigenaar.
BR>
Het inmiddels kapotte koffiezetapparaat wordt gerepareerd en krijgt daarna een speciaal plekje in het kantoor van het blad in Hamburg. De redactie zet de traditie van het cultobject voort. Over enkele weken zal een nieuwe webcam de beelden van de doorsijpelende koffie uitzenden op de website van Der Spiegel Online (www.spiegel.de).

Het apparaat komt uit de Trojan Room van de informaticafaculteit van de Universiteit van Cambridge. Wetenschappers van deze faculteit wilden vanaf andere verdiepingen kunnen zien of er voldoende koffie in zat om enkele trappen te trotseren. Daarom installeerden ze er in 1991 een camera bij. Via het interne computernetwerk konden ze zien of de pot vol genoeg was.

In 1993 zetten ze de beelden van de camera op het toen nog jonge wereldwijde web: 's werelds eerste webcam was geboren. Het koffiezetapparaat kreeg een cultstatus, miljoenen bezoekers bezochten de website. De machine is in de loop der jaren wel enige malen vervangen. Het huidige exemplaar was online zichtbaar in de Trojan Room van oktober 1997 tot en met maart 2001.

Wegens een verhuizing van de informaticafaculteit bood een medewerker begin augustus de koffiepot aan op de veilingsite. In het nieuwe onderkomen staat een espressomachine op de wetenschappers te wachten.

De redactie van Der Spiegel spreekt overigens van een koopje. "Het is een van de meest zorgvuldig uitgezochte artefacten van de vroege internetgeschiedenis", aldus twee redacteuren in een verhaal over de koffiepot op de Spiegel-website. Cambridge heeft er bovendien een echtheidscertificaat bijgegeven.
MEEST RECENT