Experimenteel vliegtuig breekt hoogterecord

Print
De Helios op een hoogte van 10.000 voet De uiterst lichte 'vliegende vleugel' Helios van de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdag het record gebroken voor een langdurige horizontale vlucht op grote hoogte. Het toestel haalde boven de Stille Oceaan een hoogte van 32,16 kilometer. Op zo'n hoogte heeft nog nooit een vliegtuig gevlogen. De temperatuur is daar veertig graden onder nul.
De Helios had acht uur nodig om die hoogte te bereiken. Het vorige record stond op naam van het raketvliegtuig SR-71 Blackbird. Dat haalde in 1966 rond 28,3 kilometer. Het verschil met de Blackbird is dat de Helios op zonne-energie vliegt.

De Helios heeft de spanwijdte van een jumbo. De zonne-energie drijft veertien propellors aan. Het toestel kan ook lang op een plaats boven Aarde blijven hangen, zodat het kan dienen voor het doorgeven van signalen voor allerlei vormen van telecommunicatie. Maar ook het leger is geinteresseerd, omdat de Helios geluidloos verkenningsvluchten kan uitvoeren en niet door radar is waar te nemen.
MEEST RECENT