'Boekhouder' licht sociale instellingen op

Print
Een man, die zichzelf uitgeeft voor boekhouder, heeft wellicht de sociale zekerheid, de RVA en het RIZIV voor zo'n 60 miljoen frank (1,49 miljoen euro) opgelicht. Hij is maandag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.
De verdachte schreef voor buitenlanders valse ontslagformulieren uit zodat ze werkloosheids-, ziekenfondsuitkeringen en vakantiegeld ontvingen zonder één dag gewerkt te hebben. De man heeft de feiten bekend.

De fraude zou oplopen tot ongeveer 60 miljoen frank (1,49 miljoen euro). Daarnaast ontdekte de sociale inspectie nog andere inbreuken op de sociale wetgeving en het arbeidsrecht. De fraudeur had voor zijn diensten een echt tarievenstelsel uitgewerkt. Een eenvoudig getuigschrift kostte 3.000 frank (74,37 euro), een arbeidscontract was al gauw 2.500 frank (61,97 euro), een loonfiche 1.500 frank (37,18 euro). Voor een visum via een buitenlandse ambassade vroeg de zelfverklaarde boekhouder tot 75.000 frank (1859 euro). Voor een visum via België was dat 35.000 frank (867 euro).

De zaak werd aanvankelijk behandeld door het arbeidsauditoraat. Bij huiszoekingen maandag ontdekten specialisten van de RVA en de RSZ tal van documenten die op fraude wezen. De man is meteen tot bekentenissen overgegaan. Hij heeft erkend dat hij valse ontslagformulieren uitschreef en dat hij in ruil daarvoor geld vroeg.
Op dit moment heeft men weet van een honderdtal gevallen van fraude. De zelfverklaarde boekhouder werd ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. Een onderzoek moet nu uitwijzen of er nog andere betrokkenen zijn in deze fraudezaak.
MEEST RECENT