Helios prototype vestigt record

Print
Het door zonne-energie aangedreven, onbemande vliegtuig dat maandag vanaf de Amerikaanse raketbasis Kauai op Hawaii de lucht in is gestuurd, heeft een hoogterecord gevestigd, maar niet zijn streefhoogte van dertig kilometer bereikt. Het Helios Prototype, dat meer weg heeft van een van de eerste vliegtuigen dan een nieuwe vinding van het ruimtevaartbureau NASA, landde na ruim negen uur weer veilig op Kauai.
BR>
De Helios verbeterde het record van 24 kilometer voor een niet door raketten aangedreven toestel met drie kilometer, maar kwam met 28.950 meter 1.050 meter tekort voor de beoogde hoogte van dertig kilometer. Op die hoogte aangekomen was de lucht zo ijl geworden en de zon zo laag gezakt dat er van stijging nauwelijks sprake meer was en besloot de NASA de Helios weer omlaag te brengen.

De vleugel van de Helios - het vliegtuig bestaat voornamelijk uit één lange vleugel - is bedekt met zonnecellen. Omdat de zon bij het klimmen een steeds lagere hoek maakt met het toestel, vangen de cellen steeds minder zon. En de lucht, die ook nodig is, wordt steeds ijler. De ontwerpers denken echter dat de Helios onder ideale weersomstandigheden 30.900 meter hoogte moet kunnen bereiken, driemaal de hoogte van een gewoon straalvliegtuig, en uiteindelijk geschikt kan worden gemaakt voor vluchten naar Mars.

De Helios is uitgerust met veertien propellers die elk door een eigen 2-pk elektromotortje worden aangedreven. Het toestel stijgt langzaam op, eerder als een vlieger dan als een vliegtuig. Zijn spanwijdte is groter dan die van een Boeing 747, maar hij weegt slechts 701 kilo, minder dan menige auto.
MEEST RECENT