WK: Radcliffe uit kritiek op deelname Yegorova

Print
EDMONTON - De Britse atlete Paula Radcliffe heeft publiekelijk haar ongenoegen geuit over de deelname van de Russische Olga Yegorova aan de 5000 m op het WK atletiek in Edmonton. Tijdens de serie van Yegorova stond ze op de tribune met een bord te zwaaien met daarop de niet mis te verstane boodschap "EPO-zondaars buiten".
BR>
Yegorova, op 6 juni laatstleden betrapt op het gebruik van EPO, werd onlangs vrijgesproken door het IAAF wegens procedurefouten. Daardoor kon ze toch deelnemen aan de series van de 5000m (2de in een tijd van 15'15"85, en geplaatst voor de finale).

Paula Radcliffe, 4de op de 10.000m in Edmonton, verklaarde haar actie nader:
"Yegorova mag weer lopen dankzij procedurefouten, maar niemand twijfelt eraan dat er EPO in haar lichaam is gevonden." Ze vertelde er nog bij dat men had gedreigd haar uit het stadion te zetten als ze het bord niet zou laten zakken. "Niet erg", zei ze, "de boodschap is overgekomen".

Radcliffe werd in haar actie vergezeld door een andere Britse lange-afstandsloopster, Hayley Tullett, en zegt ook de steun te genieten van de concurrenten van Yegorova.

De Roemeense Gabriela Szabo, wereldkampioene op de 1500m en Olympisch kampioene op de 5000m in Sydney, gaf al aan Radcliffe te steunen in haar actie. Eerder weigerde Szabo uit te komen tegen Yegorova, maar ze kwam op haar beslissing terug, en liep in dezelfde serie als de Russische naar een vierde plaats in 15'16"02, wat haar eveneens een plaats in de finale opleverde.
Nu in het nieuws