Ibrahim Tankary wil ook in 1ste netten bol zetten

Print
LOMMEL - Ibrahim Tankary, Lommels hoop in bange dagen, breng je niet snel uit evenwicht. Of er moet - zoals in de persmap van zijn bloedeigen club te lezen staat - beweerd worden dat hij de Nigeriaanse nationaliteit heeft. Dan steigert de prijsschutter, fonkelen zijn ogen en verandert de vriendelijke glimlach in een verwijtende grimas. Want Ibrahim is geboren en getogen in het Midden-Afrikaanse Niger, een buurstaat van Nigeria. Tankary is dus Nigerijn en daar is hij fier op. Op zijn vele doelpunten trouwens ook.
Vorig seizoen waren er dat 20 in de competitie en 3 in de beker. Keeper Godart van RWDM hoefde nog geen balletje van de snelle en trefzekere spits uit zijn net te vissen en Tankary ruikt zijn kans om dat zaterdagavond recht te zetten. Breekt de topscorer van tweede klasse op zijn 29ste ook door in eerste? "Nerveus ben ik alvast niet", vertikt de kwikzilveren goaltjesdief het om bibbergeld te betalen. Dat Lommel zich op aanvallend vlak niet versterkte en hij opnieuw het grootste gewicht van de aanval zal moeten torsen, ervaart hij als een blijk van vertrouwen aan zijn adres. Bovendien heeft Ibrahim alle lof voor de ploegmaats. "Lommel maakte vorig seizoen 79 doelpunten", zet hij zijn argumentatie kracht bij. "Ik scoorde dus maar een kwart van de totale productie. Bij SK weten veel jongens het doel staan. Onze hele kern bleef behouden en werd nog aangevuld met prima voetballers als Filipovic en Hoefkens. Ik besef ook wel dat eerste klasse nog iets anders is dan tweede, maar een stek in de veilige middenmoot is het huidige Lommel zeker waard."

Bekercampagne
Vier gewipte eersteklassers mochten vorig seizoen de kracht van de Noord-Limburgers al ervaren. Maar leent die succesrijke bekercampagne zich wel tot het maken van vergelijkingen? Tenslotte behaalde Lommel zijn beste resultaten in de beker meer dan een decennium geleden - halve finalist en kwartfinalist - toen de club ook nog in tweede speelde. Als underdog steek je tegen de favoriet altijd een tandje bij. Maar nu moet er iedere week op de toppen van de tenen gepresteerd worden. En zullen de defensies van de tegenpartij ook moeilijker te ontmantelen zijn dan die van pakweg Strombeek en Dessel. "Als je over de beker spreekt, wek je bij mij tegenstrijdige gevoelens op," kijkt Tankary hoofdschuddend terug. "Ik scoorde twee keer in de halve finales tegen Racing Genk, maar zag de finale tegen Westerlo door een onverdiende schorsing aan mijn neus voorbijgaan. Het hoogte- en dieptepunt uit mijn carrière in een notendop. Gelukkig heeft iedereen me toen fantastisch opgevangen. De vakantie heeft deugd gedaan, maar ik sta nu echt weer te popelen om erin te vliegen. Of ik de lat te hoog leg, zal later blijken, maar ik mik dit seizoen opnieuw op 15 doelpunten. Vorig jaar deed ik dat ook, terwijl ik nooit eerder zo hoog gevoetbald had. Want mijn vorige clubs in België waren Hemptinne-Eghezée, Sambreville en Tubize. Ik heb dus al vaker mijn grenzen kunnen verleggen en hoop dat nogmaals te doen. Eerste klasse wordt voor mij een schitterende nieuwe uitdaging. En wat mijn meer gelouterde ploegmaats betreft: die weten donders goed wat op hen afkomt (lacht). Zeker weten, Lommel is er klaar voor."

Molenbeek
Winst tegen RWDM zou alvast de ideale start zijn. "Natuurlijk, want de openingspartij van de competitie winnen zorgt voor een déclic in het hoofd", knikt hij. "Over Molenbeek kan ik weinig zinnigs zeggen. Vorig jaar hielden ze ons voor eigen volk in bedwang, in Lommel verloren ze. Maar de club is bijzonder actief geweest tijdens de transferperiode. Hun voorbereiding was wel niet zo geslaagd, maar dat zegt niets. Vandaag is D-day. Nu pas worden de echte prijzen uitgereikt. Dat we thuis spelen, is een voordeel. Ik verwacht me aan felle tegenstand, maar hoop en denk ook wel dat Lommel zal winnen."
Nu in het nieuws