BELGA FIRST: Atlantis landt niet in Florida

De landing van het ruimteveer Atlantis na een trip naar het Internationaal Ruimtestation ISS begint een beetje op een thriller te gelijken. Voor de derde opeenvolgende dag heeft de vluchtleiding een landing op het Kennedy Space Center in Florida omwille van de meteo van de hand gewezen.

BELGA

Atlantis zou normaal zondagavond (Belgische tijd) neerstrijken op Cape Canaveral, na de eerste labomodule - de Amerikaanse Destiny - te hebben gekoppeld aan het ISS. Maar teveel zijwind zorgde voor een uitstel naar maandag. Gisteren/maandag zat de meteo in Florida op meerdere punten tegen, waardoor naar vandaag/dinsdag werd gemikt.

Dreigende wolken noopten de vluchtleiding ertoe ook vandaag/dinsdag een landing in Florida uit te sluiten, hoewel er drie mogelijkheden waren. Voorlopig ziet het er naar uit dat de vijf astronauten om 21.33 uur Belgische tijd op de luchtmachtbasis Edwards in Californie zullen landen.

De NASA heeft de voorbije dagen die site uitgesloten. Niet alleen omdat de meteo er nog ongunstiger dan in Florida uit zag, maar ook omdat het transport van een shuttle op een Boeing 747 extra tijd en één miljoen dollar extra kost. Overigens is de meteo uiterst gunstig op de tweede uitwijkplaats, de basis White Sands in de staat New Mexico, die zeer zelden is gebruikt om een shuttle te laten neerstrijken.