Verslag + reacties Harelbeke - Anderlecht

HARELBEKE -

Makkelijke zege voor Anderlecht dat niet eens goed hoefde te spelen om de drie punten weg te kapen in het Forestierstadion. Harelbeke was, zeker in het eerste halfuur, de betere ploeg inzake vinnigheid, inzet en verbetenheid maar miste trefkracht voor de goal. Aan de overkant toonde een geprikkelde Koller hoe het wel moest. De Tsjech counterde de kritiek van de voorbije dagen met een knalprestatie en drie goals. Sas had na de openingstreffer van de Gouden Schoen nog even voor hoop in de Harelbeekse rangen gezorgd, maar in de defensie stapelde het elftal van Alisic de onzorgvuldigheden op. Foutjes die dus werden afgestraft door uitblinker Koller. Youla zorgde in de slotfase voor de ruime 1-4-cijfers.

3'

Koller zet zich door na balverlies van Guedes en schiet in de verste hoek binnen: 0-1.

7'

Vrijschop Klomp, Sas laat met een goed gerichte kopstoot de aarzelende Milojevic kansloos: 1-1.

16'

Verre poging van Medvid. Save Milojevic.

35'

Slecht uitverdedigen Nottebaert. Koller controleert de center van Dheedene met de borst en schiet opnieuw hard binnen: 1-2.

39'

Mooie actie Stoica-Radzinski. Maes redt net voor de lijn.

58'

Stoica snoept de bal af van Mrzlecki en schuift tot bij Koller. De Tsjech omspeelt Camara en legt zijn derde van de middag binnen: 1-3.

87'

Schitterende beweging van Youla, dubbelpass met Goor en een hele mooie goal: 1-4.

Doelpunten:

3' Koller 0-1, 7' Sas 1-1, 35' Koller 1-2, 58' Koller 1-3, 87' Youla 1-4

Scheidsrechter:

Eric Blareau

Gele kaarten:

Crasson (fout), Mrzlecki (fout)

Toeschouwers:

9.000

HARELBEKE:

Camara - Nottebaert, Mrzlecki, Guedes, Maes - Klomp (65' Eyjolfsson), Sas, De Tollenaere, Medvid (84' Mitchkov), Harmat (65' Barbé) - Thompson

ANDERLECHT:

Milojevic - Pirard, Crasson (89' Van Diemen), Ilic, Dheedene - Stoica (86' Hasi), Vanderhaeghe, Baseggio, Goor - Radzinski en Koller (84' Youla)

Aimé Anthuenis: "Kritiek op Koller onterecht"

Zelf gewonnen op Harelbeke en titelconcurrent Club Brugge dat in eigen huis alwéér punten liet liggen. Het spreekt vanzelf dat Aimé Anthuenis een tevreden man was. "Blij ook dat Koller een passend antwoord gegeven heeft op de kritiek van de voorbije dagen. Zelf vond ik die kritiek onterecht. Koller was in Leeds niet op zijn scherpst, maar het lag niet aan hem dat we ginds verloren. Vandaag heeft Jan nog maar eens zijn waarde voor Anderlecht bewezen. Ook al speelden we niet onze beste match van het seizoen. Vooral het begin was heel slap, bij elke diepe bal van de tegenpartij kwamen we in de problemen. Maar uiteindelijk wonnen we verdiend. Door het nieuwe gelijkspel van Brugge doen we een heel goeie zaak. Om over de titel te spreken, is het nog te vroeg. Club worstelt een moeilijke periode door en verliest veel punten, maar wie zegt dat ons straks niet hetzelfde kan overkomen? Bovendien moeten wij ook nog naar Brugge. Het is dus nog niet gedaan."

Yves Vanderhaeghe: "Temperatuur in kleedkamer om te stikken"

Yves Vanderhaeghe had een originele uitleg voor het zwakke eerste halfuur van Anderlecht. "Misschien was het de

chauffage

in de kleedkamer", vertelde hij. "Voor de match was het om te stikken in de vestiaire. Er scheelde iets met de buizen, waardoor er geen zuurstof was. Ikzelf ben 3 à 4 keer naar buiten moeten komen om adem te happen. Of dat een truc van Harelbeke was? Dat weet ik niet

(lacht)

, maar er waren er veel bij ons die niet goed waren. Kwam daarbij dat de bal op dit veld niet rolde en dat Harelbeke heel enthousiast voetbalde. Maar goed, winnen hoeft niet altijd op een spectaculaire manier te gebeuren. We doen weer een goede zaak. Volgens mij zijn we nu 60 procent zeker van de titel. Net zoals ik ons 60 procent kans geef om Leeds te kloppen."

Michel Verschueren: "Mooie reserve aangelegd"

Michel Verschueren, die breedlachend zijn handtekening uitdeelde aan de Harelbeekse jeugd, dacht er ook zo over. "We zijn favoriet voor de titel", sprak hij voor het eerst. "We hebben een interessante reserve aangelegd voor het geval we ergens punten zouden verliezen. Maar als ik nu zou stellen dat het gebeurd is, zou ik een professionele fout begaan."

Tomasz Radzinski: "Brugs vertrouwen op nul"

Zeven punten voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge. Anderlecht sluipt, tussen de Champions League-opdrachten tegen Leeds in, opnieuw wat dichter naar een nieuwe landstitel toe. Ook in het paars-witte kamp zelf groeit dat besef. "Zeven punten is al een serieuze kloof, Club moet nu al bijna alles gaan winnen om ons nog terug te kunnen pakken", aldus Tomasz Radzinski. "In voetbal is alles mogelijk, maar eigenlijk zou het niet meer mogen mislopen. Wij staan met vertrouwen te voetballen en presteren sterk, terwijl Club een ongelooflijk zwakke periode doormaakt. Vijf weken na mekaar punten verliezen, is in feite ontoelaatbaar voor een topclub met titelambities. In Brugge staat het vertrouwen nu op nul. En ik denk niet dat dat probleem op korte termijn opgelost geraakt."