GBA overleeft Brugse stormloop dankzij Luciano

BRUGGE -

"Ben ik nu beroemd?" De brede lach op het gezicht van Luciano, na het gelijkspel tegen Club, verraadde dat hij het antwoord op zijn eigen vraag best kende. De Braziliaanse doelman van Germinal Beerschot leverde zondagmiddag stuntwerk van de bovenste plank. Na de vroege 0-2 voorsprong boog zijn ploeg wel, maar Luciano

himself

verhinderde dat zij barstte. Het werd uiteindelijk 2-2. Slecht nieuws voor Club: het telt al 7 punten achterstand op Anderlecht. Goed nieuws voor Germinal Beerschot: met 14 op 18 blijft het oprukken in de stand.

Wim Vos

Duizend doden stierf Franky Van der Elst in het stadion dat hem 15 jaar lang zo lief was. Vroeg in de eerste helft was zijn ploeg even fraai als verdiend op voorsprong gekomen. Twee foutjes van Club waar eerst Degryse, nadien Dagano maximaal van profiteerden. Een stuntzege leek in zicht. Tot Club Brugge zijn duivels ontbond. "Misschien kwamen we wel te vroeg op voorsprong", lachte Marc Degryse na afloop. "Na die 0-2 moest Club Brugge komen. Dat wisten we vooraf. Toch was het knap hoe we in de eerste helft voetbalden. We gingen uit van onze eigen, offensieve kracht en blijkbaar was Club daar kennelijk door verrast. Hoe moet je anders die twee vroege doelpunten verklaren? Bovendien werd er lange tijd heel aardig gecombineerd door ons. De ommekeer kwam er toen Club van 4 naar 3 verdedigers omschakelde. Vanaf dat moment hebben ze ons bijna permanent onder druk gezet. Maar ik voelde dat we stand konden houden: de spelers begrijpen elkaar, er staat een evenwichtig, stabiel elftal op het veld. Zelfs op de meest penibele momenten wist ik dat een gelijkspel mogelijk bleef. We bogen wel, maar barstten niet."

Toch werd aan de kant van Germinal Beerschot nog voor rust alarmfase één afgekondigd. Vooral toen Mendoza en maats enkele keer héél gevaarlijk kwamen opzetten. Haagdoren: "Kunnen we die 0-2 tot de pauze vasthouden, dan zat er meer in dan het uiteindelijke gelijkspel. Jammer dat het niet lukte. Eén afgeweken bal en plots stond het 1-2. Toen wisten we dat we nog 45 lange, moeilijke minuten tegemoet gingen."

Wat volgde was een Brugse bezetting zonder weerga. De ene aanval na de andere donderde over Germinal Beerschot. En als het combinerend niet lukte, werd zonder schroom voor

kick-and-rush

gekozen. De lange, hoge ballen floten Dhont en co om de oren. Maar Luciano gaf geen krimp. Met de

schwung

van een Braziliaans samba-danser ranselde hij alles uit zijn doel, op dat ene schot van Smolders na. "

Lucky

Luciano", hoorde je de Brugse fans zelfs knarsetanden, toen tot hun ontzetting een bal op de binnenkant van de paal uiteenspatte.

"Een beetje geluk moet je hebben", gaf Luciano grif toe. Hij was 90 minuten lang heen en weer gezwierd tussen hoop en vrees. "Toen we 0-2 voor kwamen dacht ik dat de overwinning binnen was. Toen het 2-2 werd, dacht ik dat we alsnog de boot zouden ingaan. De druk was enorm. Je voelde dat die ploeg voordien al 4 keer gelijkgespeeld hadden. De drang om te winnen was héél groot, de motivatie gigantisch. Bovendien zag ik dat mijn ploegmaats moe werden.

But we did it.

Het puntje is binnen."

En hij was de uitblinker van de dag. Het deed hem zichtbaar plezier, daar kon zelfs de dikke elleboog die hij aan het duel overhield niets aan veranderen. "Dit is als een sprookje voor mij. Zes maanden geleden was ik niemand, nu ben ik warempel een beroemdheid. Mijn trainer heeft vroeger gewerkt met Vande Walle.

A great goalkeeper

, heb ik gehoord. Misschien ben ik wel de nieuwe Philippe Vande Walle?"