Koller snoert criticasters de mond met 3 goals

Print
HARELBEKE - Anderlecht heeft de kater van Leeds doorgespoeld. Niet met een sterke prestatie, wel omdat het met de 1-4 op Harelbeke weer is uitgelopen op Club Brugge. Man van de match werd Jan Koller, die zijn tweede 'hattrick' in Anderlecht-shirt scoorde en wraak nam op al zijn criticasters. Sporting sluipt naar zijn 26ste titel.
Het eerste halfuur van Anderlecht was niet om aan te zien. Dat Sporting later op de dag 7 punten voorsprong zou hebben op zijn eerste achtervolger, leek toen een grap. Alle duels gingen verloren, het plaatselijke paars-wit speelde de Anderlecht-defensie van het kastje naar de muur, Stoica en sommige anderen hadden niet veel zin in voetbal. Een halfuur lang wreef de scout van Leeds zich vol ongeloof in de ogen. Speelde Anderlecht wel degelijk in het geel en van rechts naar links? Ja, toch? Want Sporting kon plots geen donkere doelman hebben aangeworven. En het haar van Radzinski kon onmogelijk zijn gegroeid zoals dat van Harmat.

Jan Koller, die vroeg in de match de 0-1 had gescoord na een blunder van Guedes, wiste na 35 minuten alle twijfels van de brave man weg met een perfecte borstcontrole en dito knal. De gelijkmaker van Sas was vergeten, het barslechte voetbal ook. Het zou het dagje van lange Jan worden, want na de rust scoorde de Tjsech zijn 3de van de namiddag. Anderlecht speelde - met Leeds in het achterhoofd - de match rustig uit en genoot van de tussenstanden uit Brugge.

"Ik ben content", sprak Koller. "Natuurlich omdat ik gescoord heb, maar vooral omdat we 7 punten voorsprong hebben op Brugge. Het verrast me niet dat Germinal Beerschot daar gelijkspeelt. Nadat we 3-0 verloren op het Kiel, dacht ik dat die ploeg nog schitterende wedstrijden zou spelen. Dit is een grote stap naar de titel. Er resten ons nog 12 matchen (11, nvdr). Als we ons blijven concentreren, mag het niet meer foutlopen. Maar je zal me niet horen zeggen dat we al kampioen zijn."

Koller had gerust zijn enorme middenvinger kunnen opsteken naar wie na Leeds aan hem twijfelde, maar hij hield het bij zijn zegevierende wijsvinger. "Ik speel enkel voor mijn plezier, niet om revanche te nemen. Ik scoorde 6 matchen niet voor Tsjechië en kreeg na EURO 2000 kritiek in mijn land. Daarna scoorde ik 2 keer tegen IJsland, waarna iedereen zweeg. Nu was de kritiek ook terecht. Vier matchen was ik slecht. Ik bleef kalm, werkte veel af op training en schoot tijdens de opwarming veel op doel. Dit was het resultaat. Vorige week had ik bij mijn tweede goal misschien op doel gekopt in plaats van de bal rustig te controleren. Mijn vorige hattrick dateert van in Mechelen, vorig seizoen. Met Lokeren lukte ik er ook eentje. Ja, ik zit aan 17 en hoop er 20 te scoren, zoals vorig seizoen. Maar wie van Tomasz (18 goals, red) of ik eerste wordt in de topschutterslijst, is niet belangrijk. Kampioen worden: dat wil ik! En Leeds kloppen. We zullen beter moeten spelen dan vandaag. Harelbeke ligt ons niet: harde verdedigers, een slecht veld. Maar het wordt woensdag beter. Glen De Boeck heeft gelijk. De frustratie na de heenmatch was te groot. We moéten winnen."

.

Nu in het nieuws